ПрАТ"ЗМК УКРСТАЛЬ ЗАПОРІЖЖЯ"

Код за ЄДРПОУ: 05402588
Телефон: 061-289-79-79
e-mail: bondarenko@zzmk.com.ua
Юридична адреса: 69008,ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ, М.ЗАПОРІЖЖЯ, ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОН
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Запорiзький завод металевих конструкцiй є акцiонерним товариством з виробництву будiвельних сталевих конструкцiй для пiдприємств металургiйного комплексу, хiмiчної, нафтопереробної, харчової промисловостi. Запорiзький завод металевих конструкцiй створено у травнi 1940 року. У 1952 роцi, завод освоїв виготовлення резервуарiв мiсткiстю вiд 100 м3 до 50000 м3. У сiчнi 1994 року державне пiдприємство "ЗЗМК" перетворено у ВАТ вiдповiдно до Указу Президента України "Про корпоратизацiю державних пiдприємств" вiд 15.06.93 року. У жовтнi 1997 року процес продажу акцiй ВАТ "ЗЗМК" завершено, Наказ № 1849 вiд 12.12.97 р. РВФДМУ по Запорiзькiй областi. У 2011 роцi вiдбулась змiна найменування на Публiчне акцiонерне товариство "ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ".
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом ПАТ "ЗЗМК" складається з таких структурних пiдроздiлiв: - цех пiдготовки металу; - цех обробки полуфабрiкату; - цех рулонiювання; - зборозварювальнi цеха № 1 та № 2; - цех маляровiдвантажування. Всi структурнi пiдроздiли знаходяться у мiстi Запорiжжя. Дочiрнiх пiдприємств, фiлiй представництв не має.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Протягом звiтного перiоду не надходило будь-якої пропозицiї щодо реорганiзацiї збоку третiх осiб.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Облiкова полiтика ПАТ "ЗЗМК" встановлена наказом № 30 вiд 18.01.11 р. "Про податковий та бухгалтерський обiлк на 2011 рiк", вiдповiдає вимогам нацiональних стандартiв бухгалтерського облiку та НКУ. Метод нарахування амортизацiї прийнято "прямолiнiйний". Метод оцiнки вартостi запасiв "iдентифiкована собiвартiсть". Витрати на капiтальний ремонт об`єктiв ОЗ можуть бути визнанi капiтальними iнвестицiями, якщо призводять до збiльшення початково очiкуваних економiчних зискiв вiд їх проведення. Витрати на поточнi ремонти включаються до складу витрат вiдповiдного перiода.
Текст аудиторського висновку АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК
(ЗВIТ НЕЗАЛЕЖНОГО АУДИТОРА)
ППАФ "Запорiжаудит"
про фiнансову звiтнiсть публiчного акцiонерного товариства
"ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ" за 2011 рiк

Загальним зборам акцiонерiв
Генеральному директору ПАТ "ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ"
для подання в НКЦПФР України

1. Вступний параграф
Ми провели аудиторську перевiрку фiнансових звiтiв публiчного акцiонерного товариства "ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ" (скорочена назва - ПАТ "ЗЗМК"; код по ЄДРПОУ: 05402588; мiсце знаходження 69008, Запорiзька область, м. Запорiжжя; дата державної реєстрацiї: 14 сiчня 1994 року; нову редакцiю Статуту зареєстровано Державним реєстратором Виконавчого комiтету Запорiзької мiської ради Запорiзької областi 15.04.2011 (рег. № 11031050015005240).
Перевiрцi пiдлягали: баланс станом на 31.12.2011 р., звiт про фiнансовi результати, звiт про рух грошових коштiв i звiт про власний капiтал, примiтки та пояснення до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 рiк ПАТ "ЗЗМК". Перевiрцi пiдлягали також регiстри синтетичного та аналiтичного облiку, зведенi облiковi та первиннi документи, що вiдображають господарськi операцiї за перiод з 1 сiчня по 31 грудня 2011 року. Важливi аспекти облiкової полiтики пiдприємства обумовленi в наказi № 30 вiд 18 березня 2011 року "Про бухгалтерський та податковий облiк на 2011 рiк". Перевiрена звiтнiсть додається. Аудиторську перевiрку здiйснено у вiдповiдностi до Мiжнародних стандартiв аудиту.


Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу
Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за пiдготовку та достовiрне представлення цих фiнансових звiтiв у вiдповiдностi до нормативних актiв України, що регламентують порядок ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi. Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу охоплює: розробку, впровадження та використання внутрiшнього контролю стосовно пiдготовки та достовiрного представлення фiнансових звiтiв, якi не мiстять суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства або помилки; вибiр та застосування вiдповiдної облiкової полiтики, а також облiкових оцiнок, якi вiдповiдають обставинам.
Вiдповiдальнiсть аудитора
Нашою вiдповiдальнiстю є висловлення думки щодо цих фiнансових звiтiв на основi результатiв нашої аудиторської перевiрки. Ми провели аудиторську перевiрку згiдно з вимогами Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть", мiжнародних стандартiв аудиту 700 "Формулювання думки та надання звiту щодо фiнансової звiтностi", 705 "Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора", 706 "Пояснювальнi параграфи та параграфи з iнших питань у звiтi незалежного аудитора", 710 "Порiвняльна iнформацiя вiдповiднi показники i порiвняльна фiнансова звiтнiсть", 720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть", iнших мiжнародних стандартiв аудиту та з урахуванням Положення щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при розкриттi iнформацiї емiтентами та професiйними учасниками фондового ринку, затвердженого рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 19 грудня 2006 року № 1528 та Рiшення Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 29.09.2011р. № 1360 Вимоги для аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики).
У вiдповiдностi до цих вимог нашими обовязками є дотримання етичних вимог, а також планування й виконання аудиторської перевiрки для отримання достатньої впевненостi, що фiнансовi звiти не мiстять суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур задля отримання аудиторських доказiв стосовно сум та розкриттiв у фiнансових звiтах. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора. До таких процедур входить i оцiнка ризикiв суттєвих викривлень фiнансових звiтiв внаслiдок шахрайства або помилок. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосується пiдготовки та достовiрного представлення фiнансових звiтiв, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю субєкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятнiсть облiкових оцiнок, зроблених управлiнським персоналом, та загального представлення фiнансових звiтiв.
Ми вважаємо, що отримали достатнi i належнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.
Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки
Перевiркою встановлено, що порядок нарахування забезпечень виплат вiдпусток працiвникам, застосований пiдприємством у 2011 роцi, не вiдповiдав вимогам П(С)БО 11 "Зобовязання". Внаслiдок цього оцiнка забезпечень виплат вiдпусток працiвникам станом на 31 грудня 2011 року занижена на 346 тис.грн., що спричинило заниження непокритого збитку.
Решта вiдхилень вiд встановленого нормативними актами України порядку вiдображення окремих господарських операцiй у бухгалтерському облiку, якi було виявлено пiд час проведення аудиторської перевiрки, мають обмежений вплив на стан справ товариства в цiлому i не змiнюють його дiйсного фiнансового стану.
Умовно-позитивна думка
На нашу думку, за винятком впливу питання, про яке йдеться у параграфi "Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки", фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан ПАТ "ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ" станом на 31 грудня 2011 року, його фiнансовi результати та рух грошових коштiв за 2011 рiк, у вiдповiдностi до нацiональних стандартiв бухгалтерського облiку в Українi.
2. Звiт щодо вимог iнших законодавчих та нормативних актiв
Додатково до висловлення думки про фiнансову звiтнiсть i вiдповiдно до п. 2 Роздiлу II Положення щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при розкриттi iнформацiї емiтентами та професiйними учасниками фондового ринку нашим обовязком є висловлення думки стосовно наступної iнформацiї:
2.1. Розкриття iнформацiї за видами активiв пiдприємства
Суттєву частину активiв у бухгалтерському облiку та звiтностi, на нашу думку, класифiковано та оцiнено вiдповiдно до нацiональних стандартiв облiку, а саме:
Основнi засоби, iншi необоротнi матерiальнi активи та їх знос (I роздiл активу форми № 1 "Баланс", роздiли I, II, III Форми № 5 "Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi") в суттєвих аспектах оцiненi достовiрно.
Методи визначення зносу (амортизацiї) основних засобiв впродовж звiтного перiоду були незмiнними i вiдповiдали вимогам П(С)БО 7 "Основнi засоби" та обранiй пiдприємством облiковiй полiтицi.
Облiк iнших необоротних активiв вiдповiдав вимогам П(С)БО 7 "Основнi засоби ".
Склад нематерiальних активiв, достовiрнiсть та повнота їх оцiнки вiдповiдали вимогам П(С)БО 8 "Нематерiальнi активi", знос нематерiальних активiв нарахований вiрно.
Склад i структура фiнансових iнвестицiй розкритi в рядку 045 Форми № 1 "Баланс" та у роздiлi IV форми № 5 "Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi".
Вiдстроченi податковi активи вiдображено по рядку 060 Балансу у вiдповiдностi з вимогами ПСБО 17 Податок на прибуток в сумi 2099 тис.грн.
Запаси достовiрно вiдображенi у рядках 100-140 форми № 1 "Баланс" та у роздiлi VIII форми № 5 "Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi". Порядок визнання i первiсної оцiнки запасiв вiдповiдав вимогам П(С)БО 9 "Запаси". Методи оцiнки вибуття запасiв протягом 2011 року залишались незмiнними. Оцiнка запасiв станом на 31 грудня 2011 року 38 377 тис. грн. вiдповiдала облiковiй полiтицi пiдприємства.
Визнання i оцiнка дебiторської заборгованостi покупцiв, замовникiв вiдповiдали вимогам П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть". Iнформацiю щодо дебiторської заборгованостi розкрито у рядках 160-210 форми № 1 "Баланс" та у роздiлi IХ форми № 5 "Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi".
Резерв сумнiвних боргiв нарахований у вiдповiдностi до П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть" с застосуванням методу абсолютної суми сумнiвної заборгованостi i складає 1 тис.грн.
Iнформацiю щодо наявних грошових коштiв вiдображено у сумi 4122 тис.грн. у вiдповiдностi з вимогами П(С)БО у рядках 230 240 форми №1 "Баланс" та у роздiлi VI форми № 5 "Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi".
2.2. Розкриття iнформацiї про зобовязання
Визнання, облiк i оцiнка зобовязань здiйснювались вiдповiдно до вимог П(С)БО 11 "Зобовязання". Однак внаслiдок застосування порядку нарахування забезпечень на виплату вiдпусток працiвникам, який не вiдповiдав вимогам П(С)БО 11 "Зобовязання", як було сказано у 1 роздiлi цього висновку, сума забезпечень наступних витрат i платежiв занижена на 346 тис.грн. станом на 31 грудня 2011 року.
У складi Iнших довгострокових зобовязань вiдображено отриману пiдприємством позику вiд нерезидента у сумi 33 957 тис.грн.
На дату балансу сума поточних зобовязань по виданим векселям становить 316 тис.грн.
Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги становить 2 863 тис.грн., а по отриманим авансам вiд покупцiв 22 824 тис.грн.
У складi iнших поточних зобовязань вiдображенi нарахованi вiдсотки за користування процентною позикою вiд нерезидента у сумi 916 тис.грн.
2.3. Розкриття iнформацiї про власний капiтал
Iнформацiю щодо нерозподiленого прибутку розкрито в основному згiдно з вимогами нацiональних стандартiв облiку, але внаслiдок вiдхилень, вказаних у роздiлi 1 висновку, суму нерозподiленого прибутку завищено на 346 тис.грн.
Статутний фонд пiдприємства сформовано згiдно Статуту в розмiрi 320154,03 грн., розподiлено на 32 015 403 простi iменнi акцiї номiнальною вартiстю 0,01 грн. i сплачено повнiстю (свiдоцтво про реєстрацiю випуску акцiй № 123I08I1I10 вiд 24 червня 2010 року видано Запорiзьким територiальним управлiнням ДКЦПФР). У 2011 роцi розмiр Статутного фонду не змiнювався.
Визначення i оцiнка iншого додаткового капiталу здiйснена у вiдповiдностi до вимог нацiональних стандартiв облiку.
Додатковий вкладений капiтал станом на 31.12.2011 року вiдсутнiй. Згiдно протоколу загальних зборiв акцiонерiв вiд 24.05.2007 № 4I7 за результатами 2006 року створено резервний фонд у розмiрi 80 тис.грн. У 2011 роцi сума резервного капiталу не змiнювалась.
2.4. Розкриття iнформацiї щодо обсягу чистого прибутку
За 2011 рiк збиток пiдприємства згiдно з формою №2 "Звiт про фiнансовi результати" склав 4 660 тис.грн.
Як зазначалося в 1 роздiлi висновку, внаслiдок застосування порядку нарахування забезпечення на виплату вiдпусток працiвникам, який не вiдповiдав вимогам П(С)БО 11 "Зобовязання", сума збитку занижена.
2.5 Вiдповiднiсть вартостi чистих активiв вимогам законодавства
Вартiсть чистих активiв пiдприємства, розрахована згiдно Методичним рекомендацiям щодо визначення вартостi чистих активiв акцiонерних товариств, схвалених рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 17 листопада 2004 року № 485, станом на 31 грудня 2010 року складає 46 380 тис.грн., та перевищує Статутний капiтал товариства на 46 060 тис.грн., що вiдповiдає вимогам законодавства.

2.6. Iнформацiя про дiї, якi вiдбулися протягом звiтного року та можуть вплинути на фiнансово-господарський стан емiтента та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв, визначених частиною першою статтi 41 Закону України Про цiннi папери та фондовий ринок
Згiдно протоколу рiшення загальних зборiв акцiонерiв ВАТ ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ № 8I2011 вiд 14 квiтня 2011 року Вiдкрите акцiонерне товариство УКРСТАЛЬКОНСТРУКЦIЯ вiдкликано з посади Ревiзора.
Пiд час здiйснення аудиту не отримано свiдоцтв того, що в 2011 роцi вiдбулися iншi дiї, визначенi частиною першою статтi 41 Закону України Про цiннi папери та фондовий ринок.

2.7. Iнша допомiжна iнформацiя згiдно Рiшення ДКЦПФР вiд 29.09.2011р. № 1360 Вимоги до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв:
2.7.1. Наявнiсть суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до Комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю (МСА 720 Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть).
На пiдставi наданих до аудиторської перевiрки документiв нами не виявлено суттєвих невiдповiдностей мiж iнформацiєю, розкритою у складi фiнансової звiтностi, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до НКЦПФР разом з нею.
2.7.2. Виконання значних правочинiв (10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв товариства за даними останньої фiнансової звiтностi) вiдповiдно до Закону України Про акцiонернi товариства.
У звiтному перiодi протоколами Наглядової ради вiд 24 сiчня 2011 року № 104IЧI2011, вiд 25 травня 2011 року № 114I2011, вiд 26 грудня 2011 року № 137IТI2011 надано Генеральному директору Товариства попередньої згоди Наглядової ради на укладення контрактiв на придбання обладнання, отримання позики, та прийнято рiшення про вчинення правочину на поставку металопродукцiї.
На пiдставi наданих для перевiрки документiв ми пересвiдчилися, що Товариство дотримувалось вимог законодавства стосовно укладення та виконання значних правочинiв, та не знайшли фактiв, якi б свiдчили про невiдповiднiсть дiй Товариства чинному законодавству.
2.7.3. Стану корпоративного управлiння, у тому числi стану внутрiшнього аудиту вiдповiдно до Закону України Про акцiонернi товариства.
Структура корпоративного управлiння вiдповiдає вимогам Закону України Про акцiонернi товариства та складається iз наступних органiв:
Загальнi збори акцiонерiв;
Наглядова рада;
Генеральний директор Товариства;
Ревiзiйна комiсiя.
Порядок утворення органiв управлiння, їх компетенцiя та порядок органiзацiї роботи i вiдповiдальнiсть визначенi Статутом Товариства та вiдповiдними положеннями.
Пiд час здiйснення аудиту не отримано свiдоцтв того, що на Товариствi був створений комiтет з питань аудиту чи запроваджено посаду внутрiшнього аудитора згiдно ст. 56 Закону України Про акцiонернi товариства.
За результатами отриманої iнформацiї стосовно стану корпоративного управлiння не виявлено обставин, якi свiдчать про невиконання вимог Закону України Про акцiонернi товариства, Статуту чи внутрiшнiх документiв пiдприємства.
2.7.4. Iдентифiкацiя та оцiнка ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства.
Iдентифiкацiя та оцiнка ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства проводилась вiдповiдно до МСА 240 Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства, при аудитi фiнансової звiтностi. Пiд час аудиту не виявлено обставин, що свiдчать про можливiсть шахрайства.

2.8. Iншi показники
З урахуванням фактичних результатiв дiяльностi за 2011 рiк, фiнансовий стан ПАТ "ЗЗМК" на 31 грудня 2011 року характеризується такими показниками:
№ пIп Показники На 31.12.2011 р. Норматив
1. Коефiцiєнт загальної лiквiдностi 2,6 1,0 2,0
2. Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi 0,15 0,25 - 0,5
3. Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi 0,43 0,25 0,5
4. Коефiцiєнт структури капiталу (фiнансування) 1,34 0,5 - 1,0
Фiнансовий стан ПАТ "ЗЗМК" є достатньо стiйким, платоспроможним та лiквiдним.
3. Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму
- повне найменування: Приватне пiдприємство аудиторська фiрма "Запорiжаудит";
- iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ: 20475455;
- реєстрацiйнi данi: Свiдоцтво про державну реєстрацiю юридичної особи № 1 103 120 0000 012785 вiд 22.11.1993р.
- номер та дата видачi Свiдоцтва про внесення до Реєстру аудиторських фiрм: № 0226 вiд 26 сiчня 2001 року, термiн дiї Свiдоцтва продовжено до 04 листопада 2015 року рiшенням АПУ вiд 04.11.2010р. № 221I3.
- адреса аудиторської фiрми: 69063, м. Запорiжжя, провулок Тихий, будинок 8;
- телефон (факс): (061) 764-22-83.

Дата i номер договору на проведення аудиту: Договiр № 03I01-06 вiд 3 сiчня 2006 року.
Дата початку та дата закiнчення проведення аудиту: з 1 жовтня 2011 по 30 березня 2012 року.


Директор ПП АФ "Запорiжаудит",
аудитор Л.Ю. Бiлюшова
(сертифiкат серiї "А" № 000053 вiд 23.12.93 р., строк дiї продовжено до 23.12.2012р. рiшенням АПУ вiд 27.09.2007 р. №182I9)

аудитор В.А.Байрак
(сертифiкат серiї "А" № 005763 вiд 29.04.2004р., строк дiї продовжено до 29.04.2014 р. рiшенням АПУ вiд 26.03.2009р. № 200I2)

Дата аудиторського висновку: 30 березня 2012 року.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основнi види продукцiї та послуг, якi здiйснює ПАТ "ЗЗМК": виробництво будiвельних металевих конструкцiй, виробництво металевих резервуарiв, послуги промислового характеру, зовнiшня торгiвля недержавних органiзацiй, дiяльнiсть їдалень. Пiдприємство реалiзовувало продукцiю в Українi: ПрАТ Укрстальконструкцiя (для обєктiв: аеропорт Бориспiль, ПАО Арселор Мiтал Кривий Рiг, зерносховище у селi Городкiвка та iнше), ТОВ Аватем, ТОВ Металспецбуд, а також iноземним партнерам в Росiї: ТОВ "ТД" Нефтогазмаш", ТОВ "Промспецтехнiка", ТОВ Спецбудконструкцiя, ТОВ Енегробудсервiс, ТОВ ЕнегоЛЕПКомплект та в Туркменiстанi: Peto GAZ FZE.
Пiдприємство користується послугами українських постачальникiв матерiалiв та сировини. Протягом 2011 року вiдбулось незначне зменшення цiн на металопрокат та рiст цiн на наступнi сировиннi ресурси: зварювальний дрiт для резервуарних металоконструкцiй + 6,6 %, зварювальний дрiт для будiвельних металоконструкцiй + 5,6 %, електроди + 9,4 %, флюс + 24,7 %, грунт + 42,9 %, розчинник + 16,7 %.
Пiдприємство слiдкує за якiстю своєї продукцiї. Вона сертифiкована за вимогами УкрСЕПРО i РСт. Вхiдний контроль матерiалiв, пооперацiйний та вихiдний контроль продукцiї здiйснюється комплексом випробувань механiчних властивостей сталi; зварювальних швiв за допомогою рентгенiвських апаратiв, ультразвукового дефектоскопу, та вакуум-камери. На пiдприємствi дiє система менеджменту якостi по стандарту ISO 9001:2008. Найбiльш впливовими конкурентами ПАТ "ЗЗМК" в галузi виробництва металоконструкцiй є ПАТ "Краматорський ЗМК", ПАТ "Конструкцiя", ПАТ Макiївський ЗМК.
Постачальниками, яки займають 10 вiдсоткiв i бiльше в загальному обсязi постачання є: металопрокат: ТОВ ТЕХКОМ В, ТОВ "Созидатель"; зварювальних матерiалiв НПО "Донiкс", ТОВ "Метиз-Трейд", ТОВ "Сiгма", ТОВ "ПКФ Газпромсервис, ТОВ "Фаро"; грунтуючих матерiалiв ТОВ "Композит Схiд", ПП "Контакт КА".
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Капiтальнi iнвестицiї в придбання (виготовлення) основних засобiв за п`ять рокiв складали: 2007 рiк - 2748,0 тис.грн.; 2008 рiк - 616 тис.грн.; 2009 рiк 350 тис.грн.; 2010 рiк - 534 тис.грн., 2011 рiк - 23236 тис.грн. Вiдчуження (лiквiдацiя) основних засобiв за останнi 5 рокiв складало (за первiсною вартiстю): 2007 рiк - 276,0 тис.грн.; 2008 рiк - 31 тис.грн.; 2009 - 11 тис.грн., 2010 рiк - 30 тис.грн., 2011 рiк - 21 тис.грн.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Станом на 01.01.2011 р. первiсна вартiсть основних засобiв пiдприємства складала 28566 тис.грн., залишкова - 17673 тис.грн. За 2011 рiк надходження основних засобiв складало 23236 тис.грн. Вибуття основних засобiв за 2011 рiк склало 21 тис.грн. за первiсною вартiстю та 20 тис.грн. за залишковою вартiстю. За 2011 рiк нараховано амортизацiї основних засобiв 1085 тис.грн. Станом на 31.12.2011 р. первiсна вартiсть основних засобiв пiдприємства складала 51781 тис.грн., залишкова 18738 тис.грн.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Зрiст цiн на зварювальнi, лако-красочнi матерiали, енергоресурси та транспортування негативно впливають на укладення договорiв на поставку металевих конструкцiй.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства За усiма переiврками, якi проведенi протягом 2011 року нараховано 74,9 тис.грн. штрафних санкцiй
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансова дiяльнiсть базується на використаннi оборотних активiв.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Укладенi у 2011 роцi договори були не реалiзованi i перейшли в обсязi 7 млн.грн. на 2012 рiк.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Перспективи розвитку ПАТ "ЗЗМК" полягають в досягненнi виробництва металевих конструкцiй до 14000 тонн, щоб забезпечити конкурентоспроможнiсть Товариства.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Протягом звiтного перiоду ПАТ "ЗЗМК" не здiйснювало витрат на дослiдження та розробки.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається 1. Справа № 21I5005I13256I2011. Сторони: ПАТ ЗЗМК (позивач), ПАТ ДЗМК iм. I.В. Бабушкiна (вiдповiдач). Змiст та розмiр позовних вимог: стягнення на користь ПАТ ЗЗМК заборгованостi в розмiрi 1013328 грн. Справу розглянуто у Господарському судi Днiпропетровської областi. Стан справи: Позов задоволений, рiшення суду вступило в силу. Виконавчого провадження немає.
2. Справа № АС № 221рI2011. Дата порушення провадження у справi 28.07.2011. Сторони: ПАТ ЗЗМК (позивач), ТОВ Самарський арматурний завод (РФ) (вiдповiдач). Змiст та розмiр позовних вимог: стягнення з ТОВ Самарський арматурний завод заборгованостi у розмiрi 7527110 рос.руб. Стан справи: так як заборгованiсть вiдповiдача була погашена в ходi розгляду суперечки, рiшенням МКАС при ТПП України вiд 22.12.2011 на користь ПАТ ЗЗМК стягненi штрафнi санкцiї в розмiрi 75271 рос.руб.
3. Справа № 2-2365I2011. Сторони: ПАТ ЗЗМК (позивач), Калашнiк I.I. (вiдповiдач). Змiст позовних вимог: стягнення з Калашнiк I.I. на користь ПАТ ЗЗМК заборгованостi в розмiрi 283909 грн. Справу розглянуто в Орджонiкiдзiвському районному судi м. Запорiжжя. Стан справи: рiшенням суду вiд 19.09.2011 року позов задоволено, задоволено також клопотання боржника про розстрочку виконання судового рiшення. Рiшення набуло законної сили та виконується боржником добровiльно.
4. Справа № 1-203 (ДТП за участю заводського автотранспорту). Вирок вiд 23.09.2011. Стан справи: За вироком Жовтневого районного суду м. Запорiжжя з ПАТ ЗЗМК на користь Сагайдак О.А. стягнуто 10000 грн. моральної шкоди. Визначення Апеляцiйного суду Запорiзької областi вiд 30.11.2011 року апеляцiя Сагайдак О.А. залишена без задоволення, а вирок суду першої iнстанцiї без змiн.
5. Справа № 2а-0870I8432I11. Дата порушення провадження у справi 31.10.11. Сторони: ПАТ ЗЗМК (позивач), СДПI по роботi з ВПП в м. Запорiжжя (вiдповiдач). Змiст вимог: визнання недiйсними податкових повiдомлень-рiшень на загальну суму 605833 грн., винесених СДПI по роботi з ВПП в м. Запорiжжя. Стан справи: позов ПАТ ЗЗМК задоволений.
6. Справа № 22-6324. Сторони: Чорноокий В.П. (позивач), ПАТ ЗЗМК (вiдповiдач). Змiст вимог: визнання звiльнення незаконним та поновлення на роботi. Стан справи: Визначенням Апеляцiйного суду Запорiзької областi вiд 23.12.2011 р. провадження по справi закрито.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі За пiдсумками 2011 року вироблено основних видiв продукцiї обсягом 6952 тонни, що складає 87,7 % по вiдношенню до 2009 року та 66,5 % до 2010 року. З них: будiвельних металоконструкцiй 2609 тонн, що складає 158,2 % по вiдношенню до 2009 року та 126,8 % до 2010 року, резервуарних металоконструкцiй 4343 тонни, що складає 69,1 % по вiдношенню до 2009 року та 51,8 % до 2010 року. Товарна продукцiя в дiючих цiнах за 2011 рiк склала 75,4 млн.грн., що нижче досягнутого рiвня 2009 року на 2,6 млн.грн. i нижче рiвня 2010 року на 21 млн.грн. Реалiзовано продукцiї в 2011 роцi на суму 87,1 млн.грн., що в порiвнянi з 2009 роком бiльше на 3,9 млн.грн. та менше нiж у 2010 роцi на 3,2 млн.грн. Рентабельнiсть виробленої товарної продукцiї в 2011 роцi склала 6,4 %. Рентабельнiсть реалiзованої продукцiї в 2011 роцi склала 4,4 %.