ПрАТ"ЗМК УКРСТАЛЬ ЗАПОРІЖЖЯ"

Код за ЄДРПОУ: 05402588
Телефон: 061-289-79-79
e-mail: bondarenko@zzmk.com.ua
Юридична адреса: 69008,ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ, М.ЗАПОРІЖЖЯ, ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОН
 

Річний звіт за 2012 рік

12. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Запорiзький завод металевих конструкцiй є акцiонерним товариством з виробництва будiвельних сталевих конструкцiй для пiдприємств металургiйного комплексу, хiмiчної, нафтопереробної, харчової промисловостi. Запорiзький завод металевих конструкцiй створено у травнi 1940 року. У 1952 роцi, завод освоїв виготовлення резервуарiв мiсткiстю вiд 100 м3 до 50000 м3. У сiчнi 1994 року державне пiдприємство "ЗЗМК" перетворено у ВАТ вiдповiдно до Указу Президента України "Про корпоратизацiю державних пiдприємств" вiд 15.06.93 року. У жовтнi 1997 року процес продажу акцiй ВАТ "ЗЗМК" завершено, Наказ № 1849 вiд 12.12.97 р. РВФДМУ по Запорiзькiй областi. У 2011 роцi вiдбулась змiна найменування на Публiчне акцiонерне товариство "ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ".
Організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом ПАТ "ЗЗМК" складається з таких структурних пiдроздiлiв: - цех пiдготовки металу; - цех обробки полуфабрiкату; - цех рулонiювання; - зборозварювальнi цеха № 1 та № 2; - цех маляровiдвантажування. Всi структурнi пiдроздiли знаходяться у мiстi Запорiжжя. Дочiрнiх пiдприємств, фiлiй представництв не має.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Протягом звiтного перiоду не надходило будь-якої пропозицiї щодо реорганiзацiї збоку третiх осiб.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Облiкова полiтика ПАТ "ЗЗМК" встановлена наказом № 6 вiд 10.01.12 р. "Про податковий та бухгалтерський облiк на 2012 рiк", вiдповiдає вимогам мiжнародних стандартiв бухгалтерського облiку. Основнi засоби облiковуються за первiсною вартiстю мiнус накопичений знос i резерв на знецiнення. Амортизацiя основних засобiв розраховується прямолiнiйним методом. Первiсна вартiсть основних засобiв включає витрати, безпосередньо пов'язанi з придбанням таких активiв. Витрати на поточний ремонт i техобслуговування вiдносяться на витрати поточного перiоду. Витрати на замiну великих вузлiв або компонентiв основних засобiв капiталiзуються при одночасному списаннi замiнених частин. Товарно-матерiальнi запаси облiковуються за первiсною вартiстю або чистою вартiстю реалiзацiї, залежно вiд того, яка з них нижча. У разi, якщо фактична вартiсть запасiв перевищує чисту вартiсть реалiзацiї, то створюється резерв пiд знецiнення вiдповiдного виду запасу. Вартiсть готової продукцiї та незавершеного виробництва визначається за середньозваженим методом. Вартiсть сировини визначається за цiнами перших покупок (метод ФIФО). Фiнансовi активи та зобов’язання вiдображаються за амортизованою вартiстю.
Текст аудиторського висновку АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК
(ЗВIТ НЕЗАЛЕЖНОГО АУДИТОРА)
ППАФ "Запорiжаудит"
про фiнансову звiтнiсть публiчного акцiонерного товариства
"ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ"
за 2012 рiк

Загальним зборам акцiонерiв
Генеральному директору ПАТ "ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ"
для подання в НКЦПФР України

1. Вступний параграф
Ми провели аудиторську перевiрку фiнансових звiтiв публiчного акцiонерного товариства "ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ" (скорочена назва - ПАТ "ЗЗМК"; код по ЄДРПОУ: 05402588; мiсце знаходження 69008, Запорiзька область, м. Запорiжжя; дата державної реєстрацiї: 14 сiчня 1994 року; нову редакцiю Статуту зареєстровано Державним реєстратором Виконавчого комiтету Запорiзької мiської ради Запорiзької областi 12.04.2012 (рег. № 11031050018005240).
Перевiрцi пiдлягали: баланс станом на 01.01.2011 року, на 31.12.2011 року та 31.12.2012 року, звiти про фiнансовi результати, про рух грошових коштiв та про власний капiтал за 2011 та 2012 роки, примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за 2012 рiк ПАТ «ЗЗМК». Перевiрцi пiдлягали також регiстри синтетичного та аналiтичного облiку, зведенi облiковi та первиннi документи, що вiдображають господарськi операцiї за перiод з 1 сiчня по 31 грудня 2012 року. Важливi аспекти облiкової полiтики пiдприємства обумовленi в наказi № 6 вiд 10 сiчня 2012 року "Про бухгалтерський та податковий облiк на 2012 рiк". Перевiрена звiтнiсть додається. Аудиторську перевiрку здiйснено у вiдповiдностi до Мiжнародних стандартiв аудиту.

Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу
Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за пiдготовку та достовiрне представлення цих фiнансових звiтiв у вiдповiдностi до нормативних актiв України, що регламентують порядок ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi. Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу охоплює: розробку, впровадження та використання внутрiшнього контролю стосовно пiдготовки та достовiрного представлення фiнансових звiтiв, якi не мiстять суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства або помилки; вибiр та застосування вiдповiдної облiкової полiтики, а також облiкових оцiнок, якi вiдповiдають обставинам.

Вiдповiдальнiсть аудитора
Нашою вiдповiдальнiстю є висловлення думки щодо цих фiнансових звiтiв на основi результатiв нашої аудиторської перевiрки. Ми провели аудиторську перевiрку згiдно з вимогами Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть", мiжнародних стандартiв аудиту 700 "Формулювання думки та надання звiту щодо фiнансової звiтностi", 705 "Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора", 706 "Пояснювальнi параграфи та параграфи з iнших питань у звiтi незалежного аудитора", 710 "Порiвняльна iнформацiя – вiдповiднi показники i порiвняльна фiнансова звiтнiсть", 720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть", iнших мiжнародних стандартiв аудиту та з урахуванням Положення щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при розкриттi iнформацiї емiтентами та професiйними учасниками фондового ринку, затвердженого рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 19 грудня 2006 року № 1528 та Рiшення Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 29.09.2011р. № 1360 «Вимоги для аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики).
У вiдповiдностi до цих вимог нашими обов’язками є дотримання етичних вимог, а також планування й виконання аудиторської перевiрки для отримання достатньої впевненостi, що фiнансовi звiти не мiстять суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур задля отримання аудиторських доказiв стосовно сум та розкриттiв у фiнансових звiтах. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора. До таких процедур входить i оцiнка ризикiв суттєвих викривлень фiнансових звiтiв внаслiдок шахрайства або помилок. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосується пiдготовки та достовiрного представлення фiнансових звiтiв, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб’єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятностi облiкових оцiнок, зроблених управлiнським персоналом, та загального представлення фiнансових звiтiв.
Ми вважаємо, що отримали достатнi i належнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.

Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки
Облiкова полiтика ПАТ "ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ" обумовлена в наказi про облiкову полiтику № 6 вiд 10 сiчня 2012 року в основному вiдповiдає вимогам Мiжнародних стандартiв бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi (МСБО-МСФЗ). Використанi принципи бухгалтерського облiку, обумовленi в наказi про облiкову полiтику, в основному вiдповiдають концептуальнiй основi фiнансової звiтностi, яка встановлена вимогами МСФЗ. Цю ж концептуальну основу використано для пiдготовки фiнансових звiтiв.
Однак фiнансовi звiти представлено з використанням форм, якi встановлено нацiональними стандартами бухгалтерського облiку України та не можуть бути визнанi у повнiй мiрi вiдповiдними обранiй концептуальнiй основi цих звiтiв.
Перевiркою встановлено, що порядок нарахування забезпечень виплат вiдпусток працiвникам, застосований пiдприємством у 2012 роцi, не вiдповiдав вимогам МСБО 19 "Виплати працiвникам". Внаслiдок цього оцiнка забезпечень виплат вiдпусток працiвникам станом на 31 грудня 2012 року занижена на 391 тис.грн., що спричинило завищення нерозподiленого прибутку.
Решта вiдхилень вiд встановленого нормативними актами України порядку вiдображення господарських операцiй у бухгалтерському облiку, якi було виявлено пiд час проведення аудиторської перевiрки, мають обмежений вплив на фiнансову звiтнiсть в цiлому i є несуттєвими.

Умовно-позитивна думка
На нашу думку, за винятком впливу питань, про якi йдеться у параграфi "Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки", фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан ПАТ "ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ" станом на 31 грудня 2012 року, його фiнансовi результати та рух грошових коштiв за 2012 рiк, у вiдповiдностi до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi.

2. Звiт щодо вимог iнших законодавчих та нормативних актiв
Додатково до висловлення думки про фiнансову звiтнiсть i вiдповiдно до п. 2 Роздiлу II Положення щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при розкриттi iнформацiї емiтентами та професiйними учасниками фондового ринку нашим обов’язком є висловлення думки стосовно наступної iнформацiї:
Фiнансова звiтнiсть пiдприємства за 2012 рiк пiдготовлена вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi в редакцiї, затвердженiй Радою по Мiжнародним стандартам фiнансової звiтностi.
За всi звiтнi перiоди до року, завершеного 31 грудня 2012 року пiдприємство готувало фiнансову звiтнiсть згiдно з Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку (П(С)БО). Представлена фiнансова звiтнiсть за рiк, який закiнчився 31 грудня 2012 р., є першою фiнансовою звiтнiстю, пiдготовленою у вiдповiдностi до МСФЗ.
Датою переходу пiдприємства на МСФЗ визначено 1 сiчня 2011 року. Пiдприємство пiдготувало повний комплект фiнансової звiтностi у вiдповiдностi до вимог МСФЗ 1 «Перше застосування Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi», а саме: звiт про фiнансовий стан (баланс) на три дати 1 сiчня 2011, 31 грудня 2011, 31 грудня 2012 року, звiт про прибутки та збитки з iнформацiєю за 2011 та 2012 роки, звiт про рух грошових коштiв з iнформацiєю за 2011 та 2012 роки, звiт про власний капiтал за 2011 та 2012 роки та примiтки до фiнансової звiтностi.
У примiтках до фiнансової звiтностi пояснюються основнi коригування, виконанi пiдприємством при перерахунку звiту про фiнансовий стан, складеного на 1 сiчня 2011 року згiдно П(С)БО в звiтнiсть за МСФЗ.

2.1. Розкриття iнформацiї за видами активiв пiдприємства
Суттєву частину активiв у бухгалтерському облiку та звiтностi, на нашу думку, класифiковано та оцiнено вiдповiдно до мiжнародних стандартiв облiку, а саме:
Основнi засоби їх знос в суттєвих аспектах оцiненi достовiрно. Методи визначення зносу (амортизацiї) основних засобiв впродовж звiтного перiоду були незмiнними i вiдповiдали вимогам МСБО 16 "Основнi засоби" та обранiй пiдприємством облiковiй полiтицi.
Внаслiдок того, що фiнансова звiтнiсть є першою фiнансовою звiтнiстю, представленою згiдно МСФЗ, у вiдповiдностi до вимог МСФЗ 1 «Перше застосування Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi» пiдприємством застосовано виключення стосовно ретроспективного перерахунку вартостi основних засобiв, та визнана переоцiнка станом на 31 грудня 2009 року скоригована на суму нарахованої амортизацiї за 2010 рiк в якостi доцiльної собiвартостi основних засобiв на дату переходу.
У результатi проведення переоцiнки на 31 грудня 2009 року балансова вартiсть основних засобiв збiльшилася на 132 005 тис.грн. i склала 143 539 тисяч гривень вiдповiдно до МСФЗ. Сума дооцiнки була вiдображена як збiльшення нерозподiленого прибутку пiдприємства.
Склад нематерiальних активiв, достовiрнiсть та повнота їх оцiнки вiдповiдали вимогам МСБО 38 "Нематерiальнi активi", знос нематерiальних активiв нарахований вiрно.
Вiдстроченi податковi зобов’язання вiдображено балансi у вiдповiдностi з вимогами МСБО 12 «Податки на прибуток» в сумi 18 370 тис.грн. У Примiтках розкрито основнi тимчасовi рiзницi, якi виникли у пiдприємства мiж балансовою вартiстю деяких активiв та зобов'язань для цiлей фiнансової звiтностi i їх вартiстю для цiлей визначення бази оподаткування. Податковий ефект змiн таких тимчасових рiзниць облiковано за ставками, котрi будуть дiяти у наступних за звiтним перiодах.
Запаси достовiрно вiдображенi у балансi та Примiтках до рiчної фiнансової звiтностi. Порядок визнання i первiсної оцiнки запасiв вiдповiдав вимогам МСБО 2 "Запаси". Методи оцiнки вибуття запасiв протягом 2012 року залишались незмiнними. Оцiнка запасiв станом на 31 грудня 2012 року – 35 132 тис. грн. вiдповiдала облiковiй полiтицi пiдприємства.
Згiдно з вимогами МСБО 36 "Зменшення корисностi активiв" станом на 31 грудня 2012 року пiдприємством визнано резерв знецiнення готової продукцiї у сумi 205 тис.грн., внаслiдок цього вартiсть готової продукцiї станом на 31 грудня 2012 року зменшено.
Визнання i оцiнка дебiторської заборгованостi покупцiв, замовникiв вiдповiдали вимогам МСБО. Iнформацiю щодо дебiторської заборгованостi розкрито у рядках 160-210 форми № 1 "Баланс" та у Примiтках до рiчної фiнансової звiтностi.
Iнформацiю щодо наявних грошових коштiв вiдображено у сумi 4586 тис.грн. у вiдповiдностi з вимогами МСБО у рядках 230 – 240 форми №1 "Баланс" та у Примiтках до рiчної фiнансової звiтностi.

2.2. Розкриття iнформацiї про зобов’язання
Визнання, облiк i оцiнка зобов’язань здiйснювались вiдповiдно до вимог МСБО 37 «Забезпечення, умовнi зобов’язання та умовнi активи», МСБО 19 «Виплати працiвникам» та МСБО 26 «Облiк та звiтнiсть щодо програм пенсiйного забезпечення».
Пiдприємством визнано зобов’язання по пенсiйному забезпеченню згiдно МСБО 26 «Облiк та звiтнiсть щодо програм пенсiйного забезпечення» станом на 31 грудня 2012 року у сумi 3749 тис.грн.
Як було сказано у 1 роздiлi цього висновку, внаслiдок застосування порядку нарахування забезпечень на виплату вiдпусток працiвникам, який не вiдповiдав вимогам МСБО 19 "Виплати працiвникам" станом на 31 грудня 2012 року сума забезпечень наступних витрат i платежiв занижена на 391 тис.грн..
У складi Поточної заборгованостi за довгостроковими зобов’язаннями вiдображено отриману пiдприємством позику вiд нерезидента у сумi 37 567 тис.грн. строк повернення якої на дату балансу не перевищує 1 рiк.
На дату балансу у складi iнших довгострокових фiнансових зобов’язань вiдображенi зобов’язання по виданим векселям у сумi 316 тис.грн. строк погашення яких бiльше 1 року з дати балансу.
Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги становить 3 933 тис.грн., а по отриманим авансам вiд покупцiв 11 739 тис.грн.

2.3. Розкриття iнформацiї про власний капiтал
Статутний фонд пiдприємства сформовано згiдно Статуту в розмiрi 320154,03 грн., розподiлено на 32 015 403 простi iменнi акцiї номiнальною вартiстю 0,01 грн. i сплачено повнiстю (свiдоцтво про реєстрацiю випуску акцiй № 123/08/1/10 вiд 24 червня 2010 року видано Запорiзьким територiальним управлiнням ДКЦПФР).
У 2012 роцi розмiр Статутного фонду не змiнювався.
Неоплачений капiтал, додатково вкладений капiтал та iнший додатковий капiтал станом на 31.12.2012 р. вiдсутнiй.
Згiдно протоколу загальних зборiв акцiонерiв вiд 24.05.2007 № 4/7 за результатами 2006 року створено резервний фонд у розмiрi 80 тис.грн. У 2011-2012 роках сума резервного капiталу не змiнювалась.

Iнформацiю щодо нерозподiленого прибутку розкрито в основному згiдно з вимогами мiжнародних стандартiв облiку, але внаслiдок вiдхилень, вказаних у роздiлi 1 висновку, суму нерозподiленого прибутку завищено на 391 тис.грн.
У Примiтках до фiнансової звiтностi розкрито узгодження нерозподiленого прибутку пiдприємства, вiдображеного у вiдповiдностi до П(С)БУ станом на дату переходу – 1 сiчня 2011 року з показниками нерозподiленого прибутку згiдно МСФО на цю ж дату.
Основнi коригування нерозподiленого прибутку при проведенi трансформацiї фiнансової звiтностi по П(С)БО у фiнансову звiтнiсть по МСФЗ виникли внаслiдок таких дiй:
збiльшення нерозподiленого прибутку пiдприємства на 128124 тис.грн. внаслiдок проведення дооцiнки основних засобiв станом на 31.12.2009 року скорегованої на суму нарахованої амортизацiї за 2010 рiк, яка визнана в якостi доцiльної вартостi на дату переходу пiдприємства на складання звiтностi по МСФЗ;
зменшення нерозподiленого прибутку внаслiдок нарахування вiдстрочених податкiв у сумi 19563 тис.грн.,
зменшення нерозподiленого прибутку внаслiдок вiдображення зобов’язань по пенсiйним планам у сумi 4466 тис.грн.,
та списання зi складу додаткового капiталу до нерозподiленого прибутку суми дооцiнки, проведеної у 90-х роках у розмiрi 9789 тис.грн.
Iнформацiя по узгодженню нерозподiленого прибутку пiдприємства на дату переходу на МСФЗ правомiрно вiдображена у Примiтках до фiнансової звiтностi.

2.4. Розкриття iнформацiї щодо обсягу чистого прибутку
За 2012 рiк збиток пiдприємства згiдно з формою Звiт про фiнансовi результати склав 2600 тис.грн.
Як зазначалося в 1 роздiлi висновку, внаслiдок застосування порядку нарахування забезпечення на виплату вiдпусток працiвникам, який не вiдповiдав вимогам МСБО 19 "Виплати працiвникам", сума нерозподiленого прибутку завищена.

2.5 Вiдповiднiсть вартостi чистих активiв вимогам законодавства
Вартiсть чистих активiв пiдприємства, розрахована згiдно Методичним рекомендацiям щодо визначення вартостi чистих активiв акцiонерних товариств, схвалених рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 17 листопада 2004 року № 485, станом на 31 грудня 2010 року складає 141 746 тис.грн., та перевищує Статутний капiтал товариства на 141 426 тис.грн., що вiдповiдає вимогам законодавства.

2.6. Iнформацiя про дiї, якi вiдбулися протягом звiтного року та можуть вплинути на фiнансово-господарський стан емiтента та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв, визначених частиною першою статтi 41 Закону України «Про цiннi папери та фондовий ринок»
Iнформацiя стосовно змiни складу посадових осiб емiтента
Згiдно протоколу рiшення загальних зборiв акцiонерiв ПАТ «ЗАПОРIЗЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦIЙ» № 9/2012 вiд 02 лютого 2012 року вiдкликано з посад в Наглядовiй радi Товариства: ТОВ «ФЕРКОН ХОЛДIНГ», ПАТ «ДНIПРОПЕТРОВСЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛОКОНСТРУКЦIЙ IМ. I.В.БАБУШКIНА», Консорцiум «IНДУСТРIАЛЬНА ГРУПА», та обранi членами Наглядової ради Товариства строком на 3 роки: ТОВ «ФЕРКОН ХОЛДIНГ», ТОВ «КОБИЖЧА», Консорцiум «IНДУСТРIАЛЬНА ГРУПА».
На пiдставi рiшення Наглядової ради, протокол № 145/Т/2012 вiд 21.02.2012:
посадова особа – член Наглядової ради ТОВ «ФЕРКОН ХОЛДIНГ» обрано на посаду Голови Наглядової ради;
посадова особа – член Наглядової ради Консорцiум «IНДУСТРIАЛЬНА ГРУПА» обрано на посаду Секретаря Наглядової ради.
На пiдставi рiшення Наглядової ради, протокол № 150/Т/2012 вiд 19.03.2012 припинено повноваження та призначено на посаду Генерального директора строком на 3 роки Шелуханського Вiталiя Федоровича.
На пiдставi рiшення Наглядової ради, протокол № 159/2012 вiд 26 липня 2012 року припинено повноваження та призначено на посаду Генерального директора строком на 1 рiк Шелуханського Вiталiя Федоровича.
Пiд час здiйснення аудиту не отримано свiдоцтв того, що в 2012 роцi вiдбулися iншi дiї, визначенi частиною першою статтi 41 Закону України «Про цiннi папери та фондовий ринок».
2.7. Iнша допомiжна iнформацiя згiдно Рiшення ДКЦПФР вiд 29.09.2012р. № 1360 «Вимоги до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв»:
2.7.1. Наявнiсть суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до Комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю (МСА 720 «Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть»).
На пiдставi наданих до аудиторської перевiрки документiв нами не виявлено суттєвих невiдповiдностей мiж iнформацiєю, розкритою у складi фiнансової звiтностi, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до НКЦПФР разом з нею.
2.7.2. Виконання значних правочинiв (10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв товариства за даними останньої фiнансової звiтностi) вiдповiдно до Закону України «Про акцiонернi товариства».
Згiдно отриманої пiд час аудиту iнформацiї у 2012 роцi пiдприємством не здiйснювалось укладання та виконання значних правочинiв (10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв товариства за даними останньої фiнансової звiтностi).
2.7.3. Стан корпоративного управлiння, у тому числi стану внутрiшнього аудиту вiдповiдно до Закону України «Про акцiонернi товариства».
Структура корпоративного управлiння вiдповiдає вимогам Закону України «Про акцiонернi товариства» та складається iз наступних органiв:
Загальнi збори акцiонерiв;
Наглядова рада;
Генеральний директор Товариства;
Ревiзiйна комiсiя.
Порядок утворення органiв управлiння, їх компетенцiя та порядок органiзацiї роботи i вiдповiдальнiсть визначенi Статутом Товариства та вiдповiдними положеннями.
Пiд час здiйснення аудиту не отримано свiдоцтв того, що на Товариствi був створений комiтет з питань аудиту чи запроваджено посаду внутрiшнього аудитора згiдно ст. 56 Закону України «Про акцiонернi товариства».
За результатами отриманої iнформацiї стосовно стану корпоративного управлiння не виявлено обставин, якi свiдчать про невиконання вимог Закону України «Про акцiонернi товариства», Статуту чи внутрiшнiх документiв пiдприємства.
2.7.4. Iдентифiкацiя та оцiнка ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства.
Iдентифiкацiя та оцiнка ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства проводилась вiдповiдно до МСА 240 «Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства, при аудитi фiнансової звiтностi». Пiд час аудиту не виявлено обставин, що свiдчать про можливiсть шахрайства.



2.8. Iншi показники
З урахуванням фактичних результатiв дiяльностi за 2012 рiк, фiнансовий стан ПАТ "ЗЗМК" на 31 грудня 2012 року характеризується такими показниками:
___________________________________________________
Показники На 31.12.2012 р. Норматив

1.Коефiцiєнт загальної лiквiдностi 1,1 1,0 – 2,0

2.Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi 0,8 0,25 - 0,5

3.Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi 0,64 0,25 – 0,5

4. Коефiцiєнт структури капiталу
(фiнансування) 0,52 0,5 - 1,0
____________________________________________________
Фiнансовий стан ПАТ "ЗЗМК" є достатньо стiйким, платоспроможним та лiквiдним.

3. Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму
повне найменування: Приватне пiдприємство аудиторська фiрма "Запорiжаудит";iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ: 20475455; реєстрацiйнi данi: Свiдоцтво про державну реєстрацiю юридичної особи № 11031200000012785 вiд 22.11.1993р.
номер та дата видачi Свiдоцтва про внесення до Реєстру аудиторських фiрм: № 0226 вiд 26 сiчня 2001 року, термiн дiї Свiдоцтва продовжено до 04 листопада 2015 року рiшенням АПУ вiд 04.11.2010р. № 221/3.
адреса аудиторської фiрми: 69063, м. Запорiжжя, провулок Тихий, будинок 8;
телефон (факс): (061) 764-22-83.

Дата i номер договору на проведення аудиту: Договiр № 03/01-06 вiд 3 сiчня 2006 року.
Дата початку та дата закiнчення проведення аудиту: з 1 жовтня 2012 по 2 квiтня 2013 року.

Директор ПП АФ "Запорiжаудит",
аудитор Л.Ю. Бiлюшова
(сертифiкат серiї "А" № 000053 вiд 23.12.93 р., строк дiї продовжено до 23.12.2017р. рiшенням АПУ вiд 01.11.2012 р. №260/2)

аудитор В.А.Байрак
(сертифiкат серiї "А" № 005763 вiд 29.04.2004р., строк дiї продовжено до 29.04.2014 р. рiшенням АПУ вiд 26.03.2009р. № 200/2)

Дата аудиторського висновку: 2 квiтня 2013 року.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основнi види продукцiї та послуг, якi здiйснює ПАТ "ЗЗМК": виробництво будiвельних металевих конструкцiй, виробництво металевих резервуарiв, послуги промислового характеру, дiяльнiсть їдалень. Пiдприємство реалiзовувало продукцiю в Українi: ПрАТ “Укрстальконструкцiя” (для об’єкта: ПАО “Арселор Мiтал Кривий Рiг”), ТОВ “КАН СТРОЙ ГРУП”, ТОВ “Аким”, ТОВ “ЕЛIТ СТРОЙ ДНЕПР” а також iноземним партнерам в Росiї: ТОВ "Трубопроводсервiс", Венесуелi: Aranda S.R.O. та в Туркменiстанi: Peto GAZ FZE, FUSION TRADE LTD.
Пiдприємство користується послугами українських постачальникiв матерiалiв та сировини. Протягом 2012 року вiдбулось зменшення цiн на металопрокат вiд 11 до 17 % (залежно вiд найменування) та рiст цiн зварювальний дрiт та електроди на 5,0 %.
Пiдприємство слiдкує за якiстю своєї продукцiї. Вона сертифiкована за вимогами УкрСЕПРО i РСт. Вхiдний контроль матерiалiв, пооперацiйний та вихiдний контроль продукцiї здiйснюється комплексом випробувань механiчних властивостей сталi; зварювальних швiв за допомогою рентгенiвських апаратiв, ультразвукового дефектоскопу, та вакуум-камери. На пiдприємствi дiє система менеджменту якостi по стандарту ISO 9001:2008. Найбiльш впливовими конкурентами ПАТ "ЗЗМК" в галузi виробництва металоконструкцiй є ПАТ "Краматорський ЗМК", ПАТ "Конструкцiя", ПАТ “Макiївський ЗМК”.
Постачальниками, яки займають 10 вiдсоткiв i бiльше в загальному обсязi постачання є: металопрокат: ТОВ "Созидатель", ПрАТ ЗФ“УГМК”, ООО “Митагор”; зварювальних матерiалiв – НПО "Донiкс", ТОВ "Метiзний завод Дона", ТОВ "Сiгма", ТОВ "ПКФ “Газпромсервис”, ТОВ "Фаро"; грунтуючих матерiалiв ТОВ "Композит Схiд", ПП "Контакт КА".
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з її господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Капiтальнi iнвестицiї в придбання (виготовлення) основних засобiв за п`ять рокiв складали: 2008 рiк - 616 тис.грн.; 2009 рiк – 350 тис.грн.; 2010 рiк - 534 тис.грн., 2011 рiк - 23236 тис.грн., 2012 рiк — 5949,5 тис.грн. Вiдчуження (лiквiдацiя) основних засобiв за останнi 5 рокiв складало (за первiсною вартiстю): 2008 рiк - 31 тис.грн.; 2009 - 11 тис.грн., 2010 рiк - 30 тис.грн., 2011 рiк - 21 тис.грн., 2012 рiк — 7,5 тис.грн.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформацію щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Станом на 01.01.2012 р. первiсна вартiсть основних засобiв пiдприємства складала 167687 тис.грн., залишкова - 157563 тис.грн. За 2012 рiк надходження основних засобiв складало 6385,4 тис.грн. Вибуття основних засобiв за 2012 рiк склало 7,5 тис.грн. за первiсною вартiстю та 6,4 тис.грн. за залишковою вартiстю. За 2012 рiк нараховано амортизацiї основних засобiв 5427 тис.грн. Станом на 31.12.2012 р. первiсна вартiсть основних засобiв пiдприємства складала 173645 тис.грн., залишкова 158094 тис.грн.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Зрiст цiн на зварювальнi, лако-красочнi матерiали, енергоресурси та транспортування негативно впливають на укладення договорiв на поставку металевих конструкцiй.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Потягом 2012 року нараховано 42,5 тис.грн. штрафних санкцiй ДПI в Заводському районi м. Запорiжжя, та 1,5 тис.грн. Виконавчої дирекцiї ЗОВ ВСС ТВП (Соц.страх.).
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансова дiяльнiсть базується на використаннi оборотних активiв та залучених коштiв.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Укладенi у 2012 роцi договори були не реалiзованi i перейшли в обсязi 11,5 млн.грн. на 2013 рiк.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Перспективи розвитку ПАТ "ЗЗМК" полягають в досягненнi виробництва металевих конструкцiй до 14000 тонн, щоб забезпечити конкурентоспроможнiсть Товариства.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік Протягом звiтного перiоду ПАТ "ЗЗМК" не здiйснювало витрат на дослiдження та розробки.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається 1. Справа № 2-а-0870/11/5492/12. Дата вiдкриття провадження у адмiнiстративнiй справi – 31.10.2011 р. Сторони: ПАТ “ЗЗМК” (позивач), Спецiалiзована державна податкова iнспекцiя по роботi з великими платниками податкiв у м. Запорiжжя (вiдповiдач). Змiст та розмiр позовних вимог: визнання нечинними та скасування податкових повiдомлень-рiшень № 0000840806 та № 0000850806 вiд 05.10.2011 р. на загальну суму 605 803,00 грн. Справу розглянуто у Запорiзькому окружному адмiнiстративному судi 23.01.2012 р.. Позовнi вимоги задоволенi в повному обсязi.
Постанову по справi оскаржено до Днiпропетровського апеляцiйного адмiнiстративного суду. Дата вiдкриття апеляцiйного провадження у справi – 12.04.2012 р. Справу розглянуто Днiпропетровським апеляцiйним адмiнiстративним судом 23.10.2012 р.. Апеляцiйну скаргу залишено без задоволення, постанову суду 1-ї iнстанцiї залишено без змiн. Ухвалу по справi оскаржено не було.
2. Справа №2/0809/730/2012. Дата вiдкриття провадження у справi – 13.04.2012 р. Сторони: Баглюк В.Г. (позивач), ПАТ “ЗЗМК” (вiдповiдач), Вiддiлення виконавчої дирекцiї Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворювань в м. Запорiжжi (третя особа). Змiст та розмiр позовних вимог: стягнення моральної шкоди в сумi 100 000,00 грн. Справу розглянуто Заводським районним судом м. Запорiжжя 17.07.2012 р.. У задоволеннi позову вiдмовлено в повному обсязi у зв’язку з вiдсутнiстю пiдстав для вiдшкодування моральної шкоди. Рiшення по справi оскаржено не було.
3.Справа № 5009/2655/12. Дата порушення провадження у справi – 13.07.2012 р. Сторони: ПАТ ЗЗМК (позивач), Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю “Капiтал-Холдинг СА” (вiдповiдач). Змiст та розмiр позовних вимог: стягнення основного боргу у сумi 20 930,54 грн., 622,75 грн. рiчних процентiв, 1046,52 грн. пенi, 1609,50 грн. судового збору, загальною сумою 24 209,31 грн. Справу розглянуто Господарським судом Запорiзької областi 08.08.2012 р. Позовнi вимоги задоволено в повному обсязi. Рiшення по справi оскаржено не було.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі За пiдсумками 2012 року вироблено основних видiв продукцiї обсягом 10476 тонн, що складає 100,3 % по вiдношенню до 2010 року та 150,7 % до 2011 року. З них: будiвельних металоконструкцiй 3547 тонн, що складає 172,3 % по вiдношенню до 2010 року та 136,0 % до 2011 року, резервуарних металоконструкцiй 6929 тонни, що складає 82,6 % по вiдношенню до 2010 року та 159,5 % до 2011 року. Товарна продукцiя в дiючих цiнах за 2012 рiк склала 105,4 млн.грн., що вище досягнутого рiвня 2010 року на 9,0 млн.грн. i вище рiвня 2011 року на 30 млн.грн. Реалiзовано продукцiї в 2012 роцi на суму 102,2 млн.грн., що в порiвнянi з 2010 роком бiльше на 11,9 млн.грн. та бiльше нiж у 2011 роцi на 15,1 млн.грн. Рентабельнiсть виробленої товарної продукцiї в 2012 роцi склала 2,8 %. Рентабельнiсть реалiзованої продукцiї в 2012 роцi склала 2,5 %.