ПрАТ"ЗМК УКРСТАЛЬ ЗАПОРІЖЖЯ"

Код за ЄДРПОУ: 05402588
Телефон: 061-289-79-79
e-mail: bondarenko@zzmk.com.ua
Юридична адреса: 69008,ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ, М.ЗАПОРІЖЖЯ, ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОН
 
Дата розміщення: 29.03.2019

Річний звіт за 2016 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примiтки до фiнансової звiтностi ПАТ «Запорiзький завод металевих конструкцiй» за 2016 рiк

1. Загальна iнформацiя про Товариство
ПАТ «Запорiзький завод металевих конструкцiй» (надалi – Товариство) є публiчним акцiонерним товариством, зареєстрованим в Українi.
Юридична адреса Товариства: 69008, Запорiзька область, м. Запорiжжя, Україна.
Середня чисельнiсть персоналу Товариства протягом звiтного перiоду – 295 чоловiк.
Звiтним перiодом, за який формується фiнансова звiтнiсть, вважається календарний рiк, тобто перiод з 01 сiчня по 31 грудня 2016 року.
Фiнансова звiтнiсть Товариства за рiк, що завершився 31 грудня 2016 року, затверджена управлiнським персоналом Товариства «28» лютого 2017 року.
Iнформацiя про господарську дiяльнiсть
Метою дiяльностi Товариства є одержання прибутку на основi здiйснення виробничої, комерцiйної, дiяльностi, в порядку та за умов, визначених чинним законодавством i Статутом, та наступний його розподiл мiж акцiонерами.
Види дiяльностi за КВЕД-2010:
25.11 – виробництво будiвельних металевих конструкцiй i частин конструкцiй;
25.29 – виробництво iнших металевих бакiв, резервуарiв i контейнерiв;
56.29 – постачання iнших готових страв;
55.10 – дiяльнiсть готелiв i подiбних засобiв тимчасового розмiщування
Основна дiяльнiсть Товариства полягає у виробництвi та реалiзацiї металевих конструкцiй, а також у наданнi послуг по виготовленню металевих конструкцiй з давальницької сировини.
Основними замовниками готової продукцiї, послуг Товариства є : ПрАТ «Укрстальконструкцiя”, ТОВ “ЖЗМК”, ТОВ “Акiм” .
Загальний обсяг реалiзацiї у дiючих цiнах складає у 2014 роцi – 46570,1 тис. грн. та у 2015 роцi – 48 999,7 тис. грн., у 2016 роцi – 48278,1 тис.грн.
Товариство має такi лiцензiї: Лiцензiя на право дiяльностi з використання джерел iонiзуючого випромiнювання АГ № 399662 Пiвденно-схiдна держ. iнспекцiя з ядерної та радiацiйної безпеки Держатомрегулювання, строк дiї до 08.09.2022 р. , а також Дозвiл Управлiння з питань торгiвлi та побутового обслуговування населення Запорiзької мiської ради № 3625 вiд 02.09.1999р., безстроковий.

2. Основа складання фiнансової звiтностi
Фiнансова звiтнiсть Товариства є фiнансовою звiтнiстю загального призначення, яка сформована з метою достовiрного подання фiнансового стану, фiнансових результатiв дiяльностi та грошових потокiв Товариства для задоволення iнформацiйних потреб широкого кола користувачiв при прийняттi ними економiчних рiшень.
Концептуальною основою фiнансової звiтностi Товариства є мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi (МСФЗ), виданi Радою з Мiжнародних стандартiв бухгалтерського облiку (РМСБО) та тлумачення (КТМФЗ, ПКТ), розробленi Комiтетом з тлумачень мiжнародної фiнансової звiтностi чиннi на 31.12.2016 року.
Фiнансова звiтнiсть надана у тисячах українських гривень. Ця фiнансова звiтнiсть пiдготовлена на основi iсторичної собiвартостi основних засобiв, iнвестицiйної нерухомостi на дату першого застосування МСФЗ у вiдповiдностi до МСФЗ 1 «Перше застосування мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi», МСБО 16 «Основнi засоби», МСБО 40 «Iнвестицiйна нерухомiсть».
Облiкова полiтика Товариства розроблена та затверджена керiвництвом Товариства вiдповiдно до вимог МСБО 8 «Облiковi полiтики, змiни в облiкових оцiнках та помилки» та iнших чинних МСФЗ, зокрема, МСФЗ 9 «Фiнансовi iнструменти», який застосовується Товариством ранiше дати набуття чинностi.
Фiнансова звiтнiсть Товариства складається на основi бухгалтерських записiв, якi ведуться у вiдповiдностi до МСФЗ та з дотриманням вимог українського законодавства.
При формуваннi фiнансової звiтностi Товариство керувалося також вимогами нацiональних законодавчих та нормативних актiв щодо органiзацiї i ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi в Українi, якi не суперечать вимогам МСФЗ.
Перелiк й назви статей та форм фiнансової звiтностi Товариства вiдповiдають вимогам, встановленим НП(С)БО 1 «Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi».
Заява про вiдповiднiсть
Представлена фiнансова звiтнiсть Товариства за рiк, який закiнчився 31 грудня 2016 року пiдготовлена вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi («МСФЗ») в редакцiї, затвердженiй Радою по Мiжнародним стандартам фiнансової звiтностi (Рада по МСФЗ), станом на 31.12.2016 року.
Застосування нових або змiнених стандартiв та iнтерпретацiй
При складаннi фiнансової звiтностi Товариство враховувало вплив наступних нових або переглянутих стандартiв та iнтерпретацiй, якi були випущенi Комiтетом з Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi та Комiтетом з iнтерпретацiй Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (далi - «КМСФЗ»), якi вступили в дiю та вiдносяться до фiнансової звiтностi Товариства для рiчних перiодiв, що розпочинаються з 1 сiчня 2016 року:

2.1 Роз'яснення порядку облiку при перекласифiкацiї активiв згiдно МСФЗ (IFRS) 5 «Непоточнi активи, утримуванi для продажу, та припинена дiяльнiсть»
До МСФЗ (IFRS) 5 «Непоточнi активи, утримуванi для продажу, та припинена дiяльнiсть» були внесенi поправки, якi роз'яснюють, що перекласифiкацiя активу (або лiквiдацiйної групи) з категорiї «призначенi для продажу» в категорiю «призначенi для розподiлу власникам» або навпаки, не змiнює сутi початкових планiв на вибуття. Вiдповiдно, компанiї можуть застосовувати всi вимоги (за класифiкацiєю, поданням i оцiнцi) стандарту, доречнi для категорiї «призначенi для продажу». Наприклад, якщо актив бiльш не пiдпадає пiд класифiкацiю «призначенi для розподiлу власникам», то до нього слiд застосовувати вимоги МСФЗ (IFRS) 5 для активiв, якi бiльш не пiдпадають пiд класифiкацiю "призначенi для продажу".
Поправка застосовується перспективно вiдповiдно до МСБО (IAS) 8 «Облiковi полiтики, змiни в облiкових оцiнках та помилки», тобто компанiя може:
• застосовувати нову облiкову полiтику до операцiй, iнших подiй та умов, якi мали мiсце пiсля дати, на яку полiтика змiнилася (з 01.01.2016);
• визнавати вплив змiни в облiкових оцiнках в поточному i майбутнiх перiодах, порушених змiною (тобто не зачiпаючи попереднiх перiодiв).

2.2. Роз'яснення в облiку права на подальшу участь
До МСФЗ (IFRS) 7 «Фiнансовi iнструменти: розкриття iнформацiї» були внесенi поправки, що роз'яснюють обставини, при яких компанiя зберiгає за собою право на обслуговування переданого фiнансового активу (подальша участь). Прийнятi роз'яснення необхiднi при врахуваннi вимог припинення визнання МСБО (IAS) 39 «Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка» i МСФЗ (IFRS) 9 «Фiнансовi iнструменти».
Подальша участь має мiсце, коли компанiя продовжує обслуговування переданого фiнансового активу i зберiгає в довгостроковiй перспективi зацiкавленiсть у фiнансових результатах, якi можна отримати вiд нього.
Подальша участь у фiнансових активах має мiсце у випадках, коли винагорода компанiї, яка передала фiнансовий актив:
• є змiнною i залежить вiд суми надходження грошових потокiв за переданим фiнансовим активом;
• чи є фiксованою, але не сплачується в повному обсязi, якщо у переданого активу поганi фiнансовi результати.
Поправку застосовують ретроспективно вiдповiдно до МСБО (IAS) 8 «Облiковi полiтики, змiни в облiкових оцiнках та помилки», за винятком перiодiв, що починаються з рiчного перiоду, в якому компанiя використовувала її вперше. Вiдповiдна поправка була внесена в МСФЗ (IFRS) 1 для компанiй, якi вперше застосовують МСФЗ. Таким чином, у компанiй не виникає необхiдностi визначати справедливу вартiсть обслуговування в попереднiх перiодах.

2.3. Поправки в МСБО (IAS) 19 «Виплати працiвникам»
Поправки, внесенi до МСБО (IAS) 19 «Виплати працiвникам», стосуються актуарних припущень по ставцi дисконтування i роз'яснюють, що високоякiснi корпоративнi облiгацiї, якi використовуються для визначення ставки дисконтування (значення якої потрiбно для облiку винагороди працiвникам), повиннi бути вираженi в тiй же валютi , що i майбутня виплата працiвникам. При вiдсутностi в будь-якiй юрисдикцiї досить розвиненого ринку високоякiсних корпоративних облiгацiй в певнiй валютi слiд використовувати ринкову прибутковiсть (на кiнець звiтного перiоду) державних облiгацiй, виражених в данiй валютi.
Поправки застосовують ретроспективно (вiдповiдно до МСБО (IAS) 8) з початку самого раннього порiвняльного перiоду, представленого в першiй фiнансової звiтностi, в якiй компанiя використовувала дану поправку.

2.4. Змiни в методi часткової участi в окремих фiнансових звiтах
Поправки в МСБО (IAS) 27 «Окрема фiнансова звiтнiсть» були викликанi запитами зацiкавлених сторiн з тих країн, де єдиною вiдмiннiстю обов'язкової окремої фiнансової звiтностi за нацiональними стандартами i окремої фiнансової звiтностi за МСФЗ є застосування методу участi в капiталi.
Внесенi змiни дають можливiсть облiку iнвестицiй в дочiрнi, спiльнi та асоцiйованi пiдприємства iз застосуванням методу участi в капiталi (як описано в МСБО (IAS) 28 «Iнвестицiї в асоцiйованi та спiльнi пiдприємства») в окремих фiнансових звiтах, що, в свою чергу, зменшує витрати на пiдготовку фiнансової звiтностi за МСФЗ для компанiй з таких країн.
Стандарти як i ранiше не вимагають обов'язкового складання окремої фiнансової звiтностi. Однак в разi застосування поправок вказаний в них пiдхiд повинен використовуватися для всiх видiв iнвестицiй. Ранiше компанiя могла враховувати такi iнвестицiї тiльки за фактичною вартiстю або вiдповiдно до МСФЗ (IFRS) 9 «Фiнансовi iнструменти».
Поправка застосовується ретроспективно вiдповiдно до МСБО (IAS) 8. Також нею можна скористатися достроково.

2.5. Розкриття iнформацiї поза рамками примiток до промiжної фiнансової звiтностi
Згiдно зi змiнами в МСБО (IAS) 34 «Промiжна фiнансова звiтнiсть» додаткове розкриття iнформацiї про значнi подiї та операцiї може бути представлено в примiтках до промiжної фiнансової звiтностi або будь-якому iншому роздiлi промiжного фiнансового звiту.
При цьому потрiбнi перехреснi посилання, якщо додаткове розкриття iнформацiї представлено в iншому роздiлi фiнансового звiту (наприклад, в коментарях керiвництва, звiтi про ризики).
Якщо розкриття iнформацiї зроблено в iншому звiтi, то вiн повинен бути доступний користувачам фiнансової звiтностi на тих же умовах i в тi ж термiни, що i промiжна фiнансова звiтнiсть. В iншому випадку її комплект є неповним.
Поправка застосовується ретроспективно вiдповiдно до МСБО (IAS) 8.

2.6. Роз'яснення в частинi прийнятних методiв зносу i амортизацiї
Поправки до МСБО 16 «Основнi засоби» i МСБО 38 «Нематерiальнi активи» дата випуску - травень 2014р. застосовуються до рiчних перiодiв, якi починаються з 01.01.2016р. Пiсля внесення поправок до МСБО (IAS) 16 «Основнi засоби» забороняється застосування методу амортизацiї на основi виручки у вiдношеннi об'єктiв основних засобiв, так як метод вiдображає характер економiчних вигод, що генеруються активом, а не споживання майбутнiх економiчних вигод вiд цього активу.
Аналогiчна логiка доречна i для МСБО (IAS) 38 «Нематерiальнi активи» – виручка не може бути належною пiдставою для амортизацiї нематерiального активу, крiм двох випадкiв: коли нематерiальний актив виражається як мiра виручки, а також коли виручка i споживання економiчних вигод вiд використання нематерiального активу тiсно взаємопов'язанi.
В обидва стандарти вводяться поправки про те, що очiкуване майбутнє зниження цiни продажу продукту, одержуваного за допомогою активу, може вказувати на зменшення майбутнiх економiчних вигод, пов'язаних з активом.
Поправки до обох стандартiв застосовуються перспективно. При цьому дозволено їх застосування до цiєї дати.
Змiна поточного методу зносу або амортизацiї в результатi поправок буде застосовуватися до поточних сум активiв, а результат змiни буде враховуватися як змiни в облiкових оцiнках згiдно з МСБО (IAS) 8 з дати першого застосування (початок рiчного перiоду, який починається 01.01.2016 або пiсля цiєї дати). Це потребує розкриття iнформацiї про характер i суму змiни в облiковiй оцiнцi вiдповiдно до пункту 39 МСБО (IAS) 8 або характеру i суми тих змiн, якi, як очiкується, вплинуть в майбутнiх перiодах (якщо це можливо).

2.7. Змiни, пов'язанi з розкриттям iнформацiї в фiнансовiй звiтностi
На додаток до перегляду Концептуальних засад МСФЗ був опублiкований документ «Iнiцiатива в сферi розкриття iнформацiї (поправки до МСБО (IAS) 1 «Подання фiнансової звiтностi»)».
Основна мета поправок - спонукати компанiї (i iншi сторони, задiянi в пiдготовцi i оглядi фiнансової звiтностi) до того, щоб вимоги до подання та розкриття iнформацiї у фiнансовiй звiтностi були ретельно зваженi за допомогою застосування професiйного судження (в тому числi з урахуванням дотримання принципiв суттєвостi, зрозумiлостi i порiвнянностi).
Змiни полягають у наступному:
- при агрегуваннi iнформацiї не повинно допускатися зменшення зрозумiлостi фiнансової звiтностi через вуалювання суттєвої iнформацiї несуттєвими даними або через агрегування iстотних статей, що вiдрiзняються за характером або функцiями. Принцип суттєвостi застосовується до всiх форм фiнансової i примiток до них,
- виконання конкретної вимоги будь-якого МСФЗ щодо розкриття iнформацiї не обов'язково, якщо розкрита iнформацiя не є суттєвою. Цi правила повиннi розглядатися поряд з визначенням суттєвостi, зазначеним у пунктi 7 МСБО (IAS) 1, яке вимагає враховувати статтi окремо i в сукупностi, так як група несуттєвих статей може в разi їх об'єднання стати суттєвою;
- слiд розглянути необхiднiсть розкриття додаткової iнформацiї, якщо виконання конкретних вимог МСФЗ є недостатнiм для розумiння фiнансових звiтiв;

- у разi подання промiжних пiдсумкових сум (в звiтi про фiнансовий стан, звiтi про прибутки, збитки i iнший сукупний дохiд) такi суми повиннi:
• мiстити статтi, якi складаються iз сум, визнаних i оцiнених вiдповiдно до МСФЗ;
• бути представленi i позначенi таким чином, щоб були зрозумiлi й зрозумiлi статтi, що становлять промiжну пiдсумкову суму;
• використовуватися послiдовно вiд одного перiоду до наступного;
• i бути видiленi в менш помiтному форматi в порiвняннi з промiжними пiдсумковими сумами та пiдсумковими сумами, якi повиннi бути представленi в звiтi про фiнансовий стан за МСФЗ;
- компоненти iншого сукупного доходу (виключаючи тi, якi вiдносяться до асоцiйованих i спiльних пiдприємствх, якi облiковуються за методом участi в капiталi), повиннi бути класифiкованi за характером i згрупованi як такi, якi вiдповiдно до iншими МСФЗ:
• не будуть згодом рекласифiкованi в чистий прибуток або збиток;
• i згодом будуть рекласифiкованi в чистий прибуток або збиток при виконаннi певних умов,
- частка в iншому сукупному прибутку асоцiйованих та спiльних пiдприємств, якi облiковуються за методом участi в капiталi з роздiльним поданням частки в статтях, якi вiдповiдно до iншими МСФЗ:
• не буде згодом рекласифiкована в чистий прибуток або збиток;
• згодом буде рекласифiкована в чистий прибуток або збиток при виконаннi певних умов,
- включенi приклади упорядкованого уявлення або угруповання примiток для дотримання мети зрозумiлостi i порiвнянностi фiнансової звiтностi.
В результатi поправок були вилученi приклади розкриття облiкової полiтики по податках на прибуток i курсових рiзницях з пункту 120 МСБО (IAS) 1, оскiльки не було зрозумiло, чому користувач фiнансової звiтностi завжди чекає, що ця специфiчна облiкова полiтика повинна бути розкрита.
Поправки можна застосовувати достроково. При цьому компанiї не зобов'язанi розкривати iнформацiю за МСБО (IAS) 8 (пп. 28-30) щодо цих поправок. Проте, якщо компанiя вирiшила змiнити порядок примiток або iнформацiю, представлену або розкриту в порiвняннi з попереднiм перiодом, вiдповiдно до пункту 38 МСБО (IAS) 1, їй слiд також внести коригування, в якому можна порiвняти iнформацiю для приведення у вiдповiднiсть з поточним перiодом уявлення i розкриття iнформацiї у фiнансовiй звiтностi.

3.Новi стандарти та тлумачення, якi ще не були застосованi
Наступнi стандарти та поправки до iснуючих стандартiв, якi не набрали чинностi для фiнансових перiодiв, що починаються з 01 сiчня 2016 року або пiсля цiєї дати, та якi Товариство не застосувало достроково:
3.1.МСФЗ (IFRS) 9 «Финансовi iнструменти» дата випуску - липень 2014р. застосовуються до рiчних перiодiв, якi починаються з 1.01.2018р. Стандарт змiнює класифiкацiю та оцiнку фiнансових активiв. Класифiкацiя фiнансових активiв залежить вiд застосовуваної в компанiї бiзнес-моделi управлiння ризиками та характеристик грошових потокiв, передбачених договором. Оцiнка можлива за амортизованою вартiстю, за справедливою вартiстю, а також стандарт вводить нову категорiю оцiнки – оцiнка за справедливою вартiстю через iнший сукупний дохiд (СВIСД). Облiк за СВIСД допускається щодо наявних фiнансових активiв у рамках бiзнес-моделi, цiлi якої досягаються за рахунок отримання передбачених договором потокiв грошових коштiв, так i продажу фiнансових активiв.
Вбудованi похiднi фiнансовi iнструменти бiльше не вiдокремлюються вiд основного договору за фiнансовим активом.
Нова модель знецiнення грунтується на очiкуванi збитки за кредитом i застосовується щодо боргових iнструментiв, якi оцiнюються за амортизованою вартiстю або справедливою вартiстю через iнший сукупний дохiд, дебiторської заборгованостi по орендi, активiв за договором i певних письмових зобов'язань з надання позик i договорами фiнансової гарантiї.
Створення резерву або пiд 12-мiсячнi очiкуванi кредитнi збитки, або пiд очiкуванi кредитнi збитки за весь термiн є обов'язковим для всiх ризикiв, на якi поширюються вимоги МСФЗ (IFRS) 9 щодо знецiнення.
Облiк хеджування може бiльш детально вiдображати управлiння ризиками; при цьому бiльше iнструментiв хеджування i об'єктiв хеджування вiдповiдають його вимогам.
Бiльше не потрiбно робити ретроспективну оцiнку ефективностi хеджування, а перспективне тестування тепер грунтується на принципi «економiчних вiдносин».
Переглянутий порядок облiку тимчасової вартостi опцiонiв, форвардних пунктiв i елемент спреда валютної бази iнструментiв хеджування може знизити волатильнiсть прибутку або збитку.
Поправки до МСФЗ (IFRS) 7 «Фiнансовi iнструменти: Розкриття iнформацiї» вносять значнi додатковi вимоги до розкриття iнформацiї при застосуваннi МСФЗ (IFRS) 9 «Фiнансовi iнструменти».

3.2. Поправки до МСФЗ (IFRS) 4 «Страховi контракти», спрямованi на питання, пов'язанi з рiзними датами вступу в силу МСФЗ (IFRS) 9«Фiнансовi iнструменти i нового стандарту щодо договорiв страхування, який замiнить МСФЗ (IFRS) 4.
Дана поправка надає компанiям, вiдповiдним критерiєм участi в переважно страховiй дiяльностi, можливiсть продовжити застосування поточного облiку за МСФЗ i вiдкласти застосування МСФЗ (IFRS) 9 до найближчої з наступних дат: початку застосування нового стандарту в областi страхування або перiодiв, що починаються 1 сiчня 2021 року або пiзнiше («Положення про закiнчення термiну дiї»).
Поправка окремо передбачає для всiх органiзацiй з договорами, що потрапляють в сферу дiї МСФЗ (IFRS) 4, можливiсть застосовувати МСФЗ (IFRS) 9 в повному обсязi з урахуванням коригування прибутку або збиткiв, що передбачає виключення впливу МСФЗ (IFRS) 9, в порiвняннi з МСФЗ ( IAS) 39, щодо класифiкованих на власний розсуд фiнансових активiв, що вiдповiдають вимогам, що пред'являються. Це називається принципом «перекриття» i може використовуватися в вiдношеннi окремих активiв, що вiдповiдають певним вимогам до класифiкацiї на власний розсуд i змiни такої класифiкацiї.
Органiзацiї, що вперше застосовують МСФЗ, також можуть скористатися як тимчасовим звiльненням вiд застосування, так i принципом перекриття.

3.3. Поправки до МСФЗ (IFRS) 2 «Платiж на основi акцiй», пов'язанi з класифiкацiєю й оцiнкою операцiй з виплат, заснованим на акцiях. Поправки торкнулися наступних областей:
• врахування впливу умов переходу на операцiї з виплат, заснованим на акцiях, розрахунки за якими проводяться грошовими коштами;
• класифiкацiї операцiй з виплат, заснованим на акцiях, з характеристиками нетто-розрахункiв щодо зобов'язань за податковими утримань;
• облiку змiни умов операцiй з виплатами, заснованими на акцiях, розрахунок за якими змiнюється з виплати грошовими коштами на виплати в формi пайових iнструментiв.
Поправки дiють для рiчних звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2018 року або пiзнiше, з можливiстю дострокового застосування. При цьому передбачаються особливi перехiднi положення.

3.4. МСФЗ (IFRS) 15 «Виручка за договорами з покупцями» дата випуску - травень 2014р. застосовуються до рiчних перiодiв, якi починаються з 01.01.2018р.
Поправки мiстять роз'яснення в наступних областях:
- виявлення обов'язкiв до виконання;
- порiвняння винагороди власника i агента; i
- керiвництво по застосуванню лiцензування.
Ключовий момент стандарту визначає величину виручки у розмiрi очiкуваної плати за переданий товар або надану послугу. З введенням стандарту виручка вiд сервiсного договору буде дiлитися на два компонента: виручка вiд продажу активу (визначається за справедливою вартiстю) i власне виручка вiд надання послуг, яка буде визнаватися в розмiрi меншому, нiж обумовлено в договорi, якраз на суму видiленого компонента.
Поправки мiстять додатковi практичнi прийоми для компанiй, якi переходять до застосування МСФЗ (IFRS) 15, щодо (i) змiн в договорi, якi були внесенi до початку самого раннього з представлених перiодiв; i (ii) договорiв, якi були виконанi на початок самого раннього з представлених перiодiв.
Поправки дiють для рiчних звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2018 року або пiзнiше, з можливiстю дострокового застосування.

3.5. Поправки до МСБО (IAS) 12 «Податки на прибуток» уточнюють визнання вiдкладених податкових активiв щодо нереалiзованих збиткiв, пов'язаних з борговими iнструментами, що оцiнюються за справедливою вартiстю
У поправках пояснюється, що на пiдставi нереалiзованих збиткiв за борговими iнструментами, оцiнюваними за справедливою вартiстю у фiнансовiй звiтностi, але в цiлях оподаткування оцiнюваних за собiвартiстю, можуть виникати тимчасовi рiзницi.
У поправках також уточнюється, що оцiнка можливого майбутнього оподатковуваного прибутку не обмежена балансовою вартiстю активу, а також, що при порiвняннi тимчасових рiзниць з майбутнiм оподатковуваним прибутком майбутнiй оподатковуваний прибуток не включає в себе податковi вiдрахування, пов'язанi зi сторнуванням даних тимчасових рiзниць.
Поправки застосовуються ретроспективно i вступають в силу з 1 сiчня 2017 року з можливiстю дострокового застосування.

3.6. Поправки до МСБО (IAS) 7 «Звiт про рух грошових коштiв», де потрiбно розкрити змiни в зобов'язаннях, що випливають з фiнансової дiяльностi.
Поправки стосуються розкриття iнформацiї та вводять додатковi вимоги до розкриття, спрямованi на врегулювання стурбованостi iнвесторiв щодо нездатностi фiнансової звiтностi в даний час допомогти iнвесторам зрозумiти рух грошових коштiв в компанiї, особливо щодо управлiння фiнансовою дiяльнiстю.
Данi поправки вимагають розкриття iнформацiї, що дозволяє користувачам фiнансової звiтностi оцiнити змiни в зобов'язаннях, викликанi фiнансовою дiяльнiстю. Поправки не дають визначення фiнансової дiяльностi, але роз'яснюють, що фiнансова дiяльнiсть заснована на iснуючому визначеннi, даному в МСБО (IAS) 7.
Незважаючи на вiдсутнiсть певних вимог до порядку дотримання нових змiн, данi поправки включають в себе приклади того, як компанiя може досягти мети цих поправок.
Поправки будуть дiяти до рiчних перiодiв, що починаються не ранiше 1 сiчня 2017 року, застосовуються перспективно i допускають застосування до цiєї дати.
Компанiї не зобов'язанi надавати порiвняльну iнформацiю за попереднi перiоди.

3.7. МСБО (IAS) 16 «Оренда»: дата випуску - сiчень 2016р., застосовується до рiчних перiодiв, якi починаються з 01.01.2018р.
Новий стандарт представив єдину модель iдентифiкацiї договорiв оренди та порядку їх облiку в фiнансовiй звiтностi як орендарiв, так i орендодавцiв. Вiн замiнює МСБО (IAS) 17 «Оренда» i пов'язанi з ним керiвництва по його iнтерпретацiї.
МСБО (IFRS) 16 використовує контрольну модель для виявлення оренди, проводячи розмежування мiж орендою i договором про надання послуг на пiдставi наявностi або вiдсутностi виявленого активу пiд контролем клiєнта.
Введено значнi змiни в бухгалтерський облiк з боку орендаря, з усуненням вiдмiнностi мiж операцiйною та фiнансовою орендою i визнанням активiв i зобов'язань по вiдношенню до всiх договорiв оренди (за винятком обмеженого ряду випадкiв короткострокової оренди i оренди активiв з низькою вартiстю)
При цьому, стандарт не мiстить значних змiн вимог до бухгалтерського облiку з боку орендодавця.
Компанiям необхiдно буде враховувати вплив змiн, що були внесенi цим стандартом, наприклад, на iнформацiйнi системи та системи внутрiшнього контролю.
Стандарт вступає в силу для перiодiв, що починаються 1 сiчня 2019 року або пiзнiше, при цьому, застосування до цiєї дати дозволено для компанiй, якi також застосовують МСФЗ (IFRS) 15 «Виручка за договорами з покупцями».

Керiвництво Товариства планує застосувати всi вищевказанi стандарти у фiнансовiй звiтностi за вiдповiднi перiоди.

4. Опис важливих аспектiв облiкової полiтики
Визначення та оцiнка фiнансових iнструментiв
Товариство визнає фiнансовий актив або фiнансове зобов'язання у балансi, коли i тiльки коли воно стає стороною контрактних положень щодо фiнансового iнструмента. Операцiї з придбання або продажу фiнансових iнструментiв визнаються iз вiдображенням у облiку за датою розрахунку.
Товариство визнає такi категорiї фiнансових активiв:
- фiнансовi активи, що оцiнюються за справедливою вартiстю, з вiдображенням результату переоцiнки у прибутку або збитку;
- фiнансовi активи, що оцiнюються за амортизованою собiвартiстю.
Товариство визнає такi категорiї фiнансових зобов'язань:
- фiнансовi зобов'язання, оцiненi за амортизованою собiвартiстю;
- фiнансовi зобов'язання, оцiненi за справедливою вартiстю, з вiдображенням результату переоцiнки у прибутку або збитку.
Пiд час первiсного визнання фiнансового активу або фiнансового зобов'язання Товариство оцiнює їх за їхньою справедливою вартiстю плюс операцiйнi витрати, якi безпосередньо належить до придбання або випуску фiнансового активу чи фiнансового зобов'язання.
Облiкова полiтика щодо подальшої оцiнки фiнансових iнструментiв розкривається нижче у вiдповiдних роздiлах облiкової полiтики.
Грошовi кошти та їх еквiваленти
Грошовi кошти складаються з готiвки в касi та коштiв на поточних рахунках у банках.
Еквiваленти грошових коштiв – це короткостроковi, високолiквiднi iнвестицiї, якi вiльно конвертуються у вiдомi суми грошових коштiв i яким притаманний незначний ризик змiни вартостi. Iнвестицiя визначається зазвичай як еквiвалент грошових коштiв тiльки в разi короткого строку погашення, наприклад, протягом не бiльше нiж три мiсяцi з дати придбання.
Грошовi кошти та їх еквiваленти можуть утримуватися, а операцiї з ними проводитися в нацiональнiй валютi та в iноземнiй валютi.
Iноземна валюта – це валюта iнша, нiж функцiональна валюта, яка визначена в цих Примiтках.
Грошовi кошти та їх еквiваленти визнаються за умови вiдповiдностi критерiям визнання активами.
Первiсна та подальша оцiнка грошових коштiв та їх еквiвалентiв здiйснюється за справедливою вартiстю, яка дорiвнює їх номiнальнiй вартостi.
Первiсна та подальша оцiнка грошових коштiв та їх еквiвалентiв в iноземнiй валютi здiйснюється у функцiональнiй валютi за офiцiйними курсами Нацiонального банку України (НБУ).
У разi обмеження права використання коштiв на поточних рахунках у банках (наприклад, у випадку призначення НБУ в банкiвськiй установi тимчасової адмiнiстрацiї) цi активи можуть бути класифiкованi у складi непоточних активiв. У випадку прийняття НБУ рiшення про лiквiдацiю банкiвської установи та вiдсутностi ймовiрностi повернення грошових коштiв, визнання їх як активу припиняється i їх вартiсть вiдображається у складi збиткiв звiтного перiоду.
Дебiторська заборгованiсть
Дебiторська заборгованiсть – це фiнансовий актив, який являє собою контрактне право отримати грошовi кошти або iнший фiнансовий актив вiд iншого суб’єкта господарювання.
Дебiторська заборгованiсть визнається у звiтi про фiнансовий стан тодi i лише тодi, коли Товариство стає стороною контрактних вiдношень щодо цього iнструменту. Первiсна оцiнка дебiторської заборгованостi здiйснюється за справедливою вартiстю, яка дорiвнює вартостi погашення, тобто сумi очiкуваних контрактних грошових потокiв на дату оцiнки.
Пiсля первiсного визнання подальша оцiнка дебiторської заборгованостi здiйснюється за амортизованою собiвартiстю iз застосуванням методу ефективного вiдсотка.
Якщо є об'єктивне свiдчення того, що вiдбувся збиток вiд зменшення корисностi, балансова вартiсть активу зменшується на суму таких збиткiв iз застосуванням рахунку резервiв.
Резерв на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi визначається як рiзниця мiж балансовою вартiстю та теперiшньою вартiстю очiкуваних майбутнiх грошових потокiв. Визначення суми резерву на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi вiдбувається на основi аналiзу дебiторiв та вiдображає суму, яка, на думку керiвництва, достатня для покриття понесених збиткiв. Для фiнансових активiв, якi є iстотними, резерви створюються на основi iндивiдуальної оцiнки окремих дебiторiв, для фiнансових активiв, суми яких iндивiдуально не є iстотними - на основi групової оцiнки. Фактори, якi Товариство розглядає при визначеннi того, чи є у нього об'єктивнi свiдчення наявностi збиткiв вiд зменшення корисностi, включають iнформацiю про тенденцiї непогашення заборгованостi у строк, лiквiднiсть, платоспроможнiсть боржника. Для групи дебiторiв такими факторами є негативнi змiни у станi платежiв позичальникiв у групi, таких як збiльшення кiлькостi прострочених платежiв; негативнi економiчнi умови у галузi або географiчному регiонi.
Сума збиткiв визнається у прибутку чи збитку. Якщо в наступному перiодi сума збитку вiд зменшення корисностi зменшується i це зменшення може бути об'єктивно пов'язаним з подiєю, яка вiдбувається пiсля визнання зменшення корисностi, то попередньо визнаний збиток вiд зменшення корисностi сторнується за рахунок коригування резервiв. Сума сторнування визнається у прибутку чи збитку. У разi неможливостi повернення дебiторської заборгованостi вона списується за рахунок створеного резерву на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi.
Дебiторська заборгованiсть може бути нескасовно призначена як така, що оцiнюється за справедливою вартiстю з вiдображенням результату переоцiнки у прибутку або збитку, якщо таке призначення усуває або значно зменшує невiдповiднiсть оцiнки чи визнання (яку iнколи називають «неузгодженiстю облiку»), що iнакше виникне внаслiдок оцiнювання активiв або зобов’язань чи визнання прибуткiв або збиткiв за ними на рiзних пiдставах.
Подальша оцiнка дебiторської заборгованостi здiйснюється за справедливою вартiстю, яка дорiвнює вартостi погашення, тобто сумi очiкуваних контрактних грошових потокiв на дату оцiнки.
У разi змiн справедливої вартостi дебiторської заборгованостi, що мають мiсце на звiтну дату, такi змiни визнаються у прибутку (збитку) звiтного перiоду.

Фiнансовi активи, що оцiнюються за справедливою вартiстю, з вiдображенням результату переоцiнки у прибутку або збитку
До фiнансових активiв, що оцiнюються за справедливою вартiстю, з вiдображенням результату переоцiнки у прибутку або збитку, вiдносяться акцiї та паї (частки) господарських товариств.
Пiсля первiсного визнання Товариство оцiнює їх за справедливою вартiстю.
Справедлива вартiсть акцiй, обiг яких зупинено, у тому числi цiнних паперiв емiтентiв, якi включенi до Списку емiтентiв, що мають ознаки фiктивностi, визначається iз урахуванням наявностi строкiв вiдновлення обiгу таких цiнних паперiв, наявностi фiнансової звiтностi таких емiтентiв, результатiв їх дiяльностi, очiкування надходження майбутнiх економiчних вигiд.
Фiнансовi активи, що оцiнюються за амортизованою собiвартiстю
До фiнансових активiв, що оцiнюються за амортизованою собiвартiстю, Товариство вiдносить облiгацiї та векселi. Пiсля первiсного визнання Товариство оцiнює їх за амортизованою собiвартiстю, застосовуючи метод ефективного вiдсотка, за вирахуванням збиткiв вiд знецiнення, якщо вони є.
Зобов'язання та кредити банкiв
Поточнi зобов’язання – це зобов’язання, якi вiдповiдають однiй або декiльком iз нижченаведених ознак:
- Товариство сподiвається погасити зобов’язання або зобов’язання пiдлягає погашенню протягом дванадцяти мiсяцiв пiсля звiтного перiоду;
- Товариство не має безумовного права вiдстрочити погашення зобов’язання протягом щонайменше дванадцяти мiсяцiв пiсля звiтного перiоду.
Поточнi зобов’язання визнаються за умови вiдповiдностi визначенню i критерiям визнання зобов’язань.
Первiсно кредити банкiв визнаються за справедливою вартiстю, яка дорiвнює сумi надходжень мiнус витрати на проведення операцiї. У подальшому суми довгострокових (непоточних) фiнансових зобов'язань вiдображаються за амортизованою вартiстю за методом ефективної ставки вiдсотку, та будь-яка рiзниця мiж чистими надходженнями та вартiстю погашення визнається у прибутках чи збитках протягом перiоду дiї запозичень iз використанням ефективної ставки вiдсотка.
Згортання фiнансових активiв та зобов'язань
Фiнансовi активи та зобов'язання згортаються, якщо Товариство має юридичне право здiйснювати залiк визнаних у балансi сум i має намiр або зробити взаємозалiк, або реалiзувати актив та виконати зобов'язання одночасно.
Доходи та витрати
Доходи визнаються в той момент, коли iснує висока ймовiрнiсть того, що економiчнi вигоди вiд операцiй будуть отриманi i сума доходу може бути достовiрно визначена.
Витрати – це зменшення економiчних вигiд протягом облiкового перiоду у виглядi вибуття чи амортизацiї активiв або у виглядi виникнення зобов’язань, результатом чого є зменшення чистих активiв, за винятком зменшення, пов’язаного з виплатами учасникам.
Витрати визнаються у звiтi про прибутки та збитки за умови вiдповiдностi визначенню та одночасно з визнанням збiльшення зобов’язань або зменшення активiв.
Доходи i витрати вiдображаються у звiтi про сукупний дохiд в тому перiодi, в якому продукцiя, товари, послуги були реально наданi i була завершена передача пов’язаних з цiєю продукцiєю, товарами, послугами ризикiв i економiчних вигод, незалежно вiд того, чи була проведена фактична оплата такої продукцiї, товарiв, послуг.
Доходи i витрати за вiдсотками вiдображаються таким чином: використовується метод ефективної ставки вiдсотка, яка представляє собою вiдсоткову ставку, що приводить майбутнi грошовi потоки до поточної вартостi фiнансового iнструменту, беручи до уваги всi його контрактовi умови.
Витрати, понесенi у зв'язку з отриманням доходу, визнаються у тому ж перiодi, що й вiдповiднi доходи.
Дохiд вiд надання послуг, виконання робiт, обумовлених контрактом, протягом узгодженого часу, визнається у тому звiтному перiодi, в якому наданi послуги та розраховується на основi загальної вартостi контракту чи виконаного етапу. Документальним пiдтвердженням прийняття результатiв робiт є пiдписаний обома сторонами Акт. Стадiя завершення угоди визначається згiдно зi звiтами виконаних робiт.
Забезпечення та виплати працiвникам
Забезпечення визнаються у випадку, якщо Товариство має теперiшнє зобов'язання, яке виникло внаслiдок минулих подiй, є ймовiрнiсть, що в результатi погашення зобов'язання вiдбудеться вибуття ресурсiв, якi втiлюють економiчнi вигоди, та сума, за якою буде погашено зобов'язання, може бути достовiрно оцiнена.
Залишок забезпечення на виплату вiдпусток, у тому числi вiдрахування на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування з цих сум, станом на звiтну дату визначається за розрахунком, який базується на кiлькостi днiв невикористаної працiвниками пiдприємства щорiчної вiдпустки та середньоденнiй оплатi працi працiвникiв. Середньоденна оплата працi визначається вiдповiдно до законодавства.
Пенсiйнi зобов'язання
Товариство бере участь у державному пенсiйному планi зi встановленими виплатами, який передбачає достроковий вихiд на пенсiю спiвробiтникiв, що працюють на робочих мiсцях зi шкiдливими та небезпечними для здоров'я умовами. Зобов'язання, визнане у звiтi про фiнансовий стан за МСФЗ у зв'язку з пенсiйним планом зi встановленими виплатами, являє собою поточну вартiсть певного зобов'язання на звiтну дату мiнус коригування на невизнаний актуарний прибуток або збиток i вартiсть минулих послуг. Зобов'язання за встановленими виплатами розраховується з використанням методу прогнозованої умовної одиницi.
Зменшення корисностi
Балансова вартiсть активiв переглядається на кожну дату балансу з метою визначення будь-якого чинника, що вказує на зменшення їх корисностi. При виявленнi таких фактiв сума очiкуваного вiдшкодування визначається як вища з двох оцiнок: чистої цiни реалiзацiї або вартостi поточного використання. Втрати вiд зменшення корисностi визнаються у випадку, якщо балансова вартiсть перевищує суму очiкуваного вiдшкодування.
Ранiше визнанi втрати вiд зменшення корисностi сторнуються, якщо були змiни в оцiнках, що використовувалися для визначення вартостi вiдновлення. Проте на суму, що не перевищує балансову вартiсть, яка могла б бути визначеною, нiякi втрати вiд знецiнення не були визнанi в попереднiх роках.
Перерахунок iноземної валюти
Функцiональна валюта Товариства – гривня.
Операцiї Товариства, виконанi в iноземнiй валютi, облiковуються за курсом обмiну Нацiонального банку України, чинним на дату здiйснення операцiї.
Монетарнi активи i зобов'язання, вираженi в iноземнiй валютi, перераховуються за курсом НБУ функцiональної валюти, що дiє на звiтну дату. Немонетарнi статтi, якi оцiнюються на основi iсторичної вартостi в iноземнiй валютi перераховуються за курсом НБУ, що дiяв на дату здiйснення первинних операцiй. Немонетарнi статтi, якi оцiнюються за справедливою вартiстю в iноземнiй валютi, перераховуються за курсом НБУ, що дiяв на дату визначення справедливої вартостi.
Курсовi рiзницi, що виникають при перерахунку, вiдображаються у звiтi про фiнансовий результат за перiод.
Товариство використовувало обмiннi курси на дату балансу:
31.12.2015 р. 31.12.2016 р.
Гривня/1 долар США 24,000667 27,190858
Гривня/1 євро 26,223129 27,190858

Основнi засоби
Пiсля переходу на МСФЗ основнi засоби враховуються Товариством iз застосуванням моделi облiку по собiвартостi, тобто за первинною вартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї i/або накопичених збиткiв вiд знецiнення у разi їх наявностi.
Первiсна вартiсть основних засобiв включає витрати, безпосередньо пов'язанi з придбанням таких активiв. Витрати на поточний ремонт i техобслуговування вiдносяться на витрати поточного перiоду. Витрати на замiну великих вузлiв або компонентiв основних засобiв капiталiзуються за умови збiльшення первiсно очiкуваних економiчних вигiд вiд подальшого використання таких об’єктiв.
Амортизацiя розраховується протягом оцiночного строку корисного використання активу iз застосуванням прямолiнiйного методу.
Оцiнка строку корисного використання основних засобiв є предметом професiйного судження, яке базується на основi досвiду використання аналогiчних активiв.
Основнi засоби при введенi в експлуатацiю, якi мають первiсну вартiсть меншу за 6000 грн., вважаються не суттєвими, та визнаються у складi поточних витрат перiоду на вiдповiдних центрах облiку витрат.
Списання ранiше визнаних основних засобiв або їх значного компоненту з балансу вiдбувається при їх вибуттi або у випадку, якщо в майбутньому не очiкується отримання економiчних вигод вiд використання або вибуття даного активу. Дохiд або витрати вiд списання активу, що виникають в результатi (розрахованi як рiзниця мiж чистими надходженнями вiд вибуття i балансовою вартiстю активу), включаються в звiт про прибутки i збитки за той звiтний рiк, в якому актив був списаний.
При вибуттi об'єктiв основних засобiв, якi ранiше були переоцiненi, перевищення сум попереднiх дооцiнок над сумою попереднiх уцiнок залишкової вартостi цього об'єкта основних засобiв включається до складу нерозподiленого прибутку з одночасним зменшенням капiталу у дооцiнках. Перевищення сум попереднiх дооцiнок об'єкта основних засобiв над сумою попереднiх уцiнок залишкової вартостi цього об'єкта основних засобiв раз на рiк, перед складанням рiчної фiнансової звiтностi, у сумi, пропорцiйнiй нарахуванню амортизацiї, включатися до складу нерозподiленого прибутку з одночасним зменшенням капiталу у дооцiнках. При цьому до складу нерозподiленого прибутку при вибуттi цього об'єкта включається залишок перевищення сум попереднiх дооцiнок над сумою попереднiх уцiнок такого об'єкта, що вiдображений у складi капiталу у дооцiнках.
Нематерiальнi активи
Нематерiальнi активи оцiнюються за собiвартiстю за вирахуванням будь-якої накопиченої амортизацiї та будь-яких накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi. Оцiнка нематерiальних активiв здiйснюється зi застосування моделi облiку по собiвартостi. Амортизацiя нематерiальних активiв здiйснюється iз застосуванням прямолiнiйного методу. Строк корисного використання нематерiальних активiв затверджується розпорядженням керiвника Товариства.
Iнвестицiйна нерухомiсть
До iнвестицiйної нерухомостi Товариство вiдносить будiвлi, примiщення або частини будiвель, утримуванi з метою отримання орендних платежiв, а не для використання у виробництвi чи при постачаннi товарiв, при наданнi послуг чи для адмiнiстративних цiлей або продажу в звичайному ходi дiяльностi. Якщо будiвлi включають одну частку, яка утримується з метою отримання орендної плати та другу частку для використання у процесi дiяльностi Товариства або для адмiнiстративних цiлей, в бухгалтерському облiку такi частини об'єкту нерухомостi оцiнюються та вiдображаються окремо, якщо вони можуть бути проданi окремо.
Iнвестицiйна нерухомiсть первiсно i в подальшому оцiнюється за собiвартiстю, включаючи витрати на операцiю. Оцiнка пiсля визнання здiйснюється на основi моделi собiвартостi.

Облiковi полiтики щодо непоточних активiв, утримуваних для продажу
Товариство класифiкує непоточний актив як утримуваний для продажу, якщо його балансова вартiсть буде в основному вiдшкодовуватися шляхом операцiї продажу, а не поточного використання. Непоточнi активи, утримуванi для продажу, оцiнюються i вiдображаються в бухгалтерському облiку за найменшою з двох величин: балансовою або справедливою вартiстю з вирахуванням витрат на операцiї, пов'язанi з продажем. Амортизацiя на такi активи не нараховується. Збиток вiд зменшення корисностi при первiсному чи подальшому списаннi активу до справедливої вартостi за вирахуванням витрат на продаж визнається у звiтi про фiнансовi результати.
Оренда
Фiнансова оренда - це оренда, за якою передаються в основному всi ризики та винагороди, пов'язанi з правом власностi на актив. Товариство як орендатор на початку строку оренди визнає фiнансову оренду як активи та зобов'язання за сумами, що дорiвнюють справедливiй вартостi орендованого майна на початок оренди або (якщо вони меншi за справедливу вартiсть) за теперiшньою вартiстю мiнiмальних орендних платежiв. Мiнiмальнi оренднi платежi розподiляються мiж фiнансовими витратами та зменшенням непогашених зобов'язань. Фiнансовi витрати розподiляються на кожен перiод таким чином, щоб забезпечити сталу перiодичну ставку вiдсотка на залишок зобов'язань. Непередбаченi оренднi платежi вiдображаються як витрати в тих перiодах, у яких вони були понесенi. Полiтика нарахування амортизацiї на орендованi активи, що амортизуються, узгоджена iз стандартною полiтикою Товариства щодо подiбних активiв.
Оренда активiв, за якою ризики та винагороди, пов'язанi з правом власностi на актив, фактично залишаються у орендодавця, класифiкується як операцiйна оренда. Оренднi платежi за угодою про операцiйну оренду визнаються як витрати на прямолiнiйнiй основi протягом строку оренди. Дохiд вiд оренди за угодами про операцiйну оренду Товариство визнає на прямолiнiйнiй основi протягом строку оренди.
Запаси
До витрат на придбання запасiв вiдносяться витрати на придбання, транспортування, обробку та суми податкiв, що не вiдшкодовуються, та iншi витрати, безпосередньо пов’язанi з придбанням та доведення до стану придатного для використання.
Оцiнку вибуття запасiв (крiм металопрокату) у виробництво, продажу, iншому вибуттi здiйснювати по методу ФIФО вартостi одиницi запасiв, яка розраховується щомiсяця. Списання металопрокату здiйснюється за методом iдентифiкацiйної вартостi.
Для оцiнки собiвартостi використовується метод виробничої собiвартостi.
Щорiчно, перед складанням рiчної звiтностi запаси тестуються на знецiнення. Пiдставою для знецiнення товарно-матерiальних цiнностей є висновки iнвентаризацiйної комiсiї, а ознакою можливого знецiнення є нереалiзованiсть запасiв понад 12 мiсяцiв, погiршення якостi та морального старiння.
Витрати на позики
Витрати на позики, якi безпосередньо вiдносяться до придбання, будiвництва або виробництва квалiфiкованого активу капiталiзуються. Iншi витрати на позики вiдносяться до витрат перiоду. В якостi квалiфiкацiйного активу визнається актив, який потребує значного часу для доведення його до стану придатного до використання або для його продажу. Вже створенi активи, якi потребують модернiзацiї, реконструкцiї чи iншого полiпшення не визнаються квалiфiкацiйними активами.
Значним часом, з метою визначення квалiфiкацiйного активу, вважається перiод бiльше одного року .

Податок на прибуток
Витрати з податку на прибуток являють собою суму витрат з поточного та вiдстроченого податкiв. Поточний податок визначається як сума податкiв на прибуток, що пiдлягають сплатi (вiдшкодуванню) щодо оподаткованого прибутку (збитку) за звiтнiй перiод. Поточнi витрати Товариства за податками розраховуються з використанням податкових ставок, чинних (або в основному чинних) на дату балансу.
Вiдкладений податок на прибуток розраховується на основi балансового методу. Вiдкладений податок на прибуток розраховується стосовно всiх тимчасових рiзниць, що виникають мiж податковою базою активiв та зобов’язань та їх балансовою величиною, вiдображеною у звiтностi.
Розрахунок вiдстрочених податкiв здiйснюється один раз на рiк – перед складанням рiчної фiнансової звiтностi.
Вiдкладенi податковi активи i зобов’язання оцiнюються з використанням ставок податку, якi, як очiкується, будуть застосовуватися до перiоду реалiзацiї активу чи погашення зобов’язання, а також визначаються на основi ставок податку передбачених податковим законодавством.
Вiдкладенi податковi активи та зобов’язання не дисконтуються.
Вiдкладений податок класифiкується як необоротний актив / довгостроковi зобов’язання. Вiдкладений податок визначається як витрати або дохiд в звiтi про сукупний дохiд, крiм випадкiв, коли вiн вiдноситься до статей, вiдображених безпосередньо в статтях власного капiталу. У таких випадках вiдстрочений податок також вiдображається в статтях власного капiталу.
Вiдстроченi податковi активи та зобов'язання пiдлягають взаємозалiку при наявностi повного юридичного права зарахувати поточнi податковi активи в рахунок поточних податкових зобов'язань, i якщо вони вiдносяться до податкiв на прибуток, накладеним тим самим податковим органом на той же суб'єкт господарювання.

5. Основнi припущення, оцiнки та судження
При пiдготовцi фiнансової звiтностi Товариство здiйснює оцiнки та припущення, якi мають вплив на елементи фiнансової звiтностi, ґрунтуючись на МСФЗ та тлумаченнях, розроблених Комiтетом з тлумачень мiжнародної фiнансової звiтностi. Оцiнки та судження базуються на попередньому досвiдi та iнших факторах, що за iснуючих обставин вважаються обґрунтованими i за результатами яких приймаються судження щодо балансової вартостi активiв та зобов’язань. Хоча цi розрахунки базуються на наявнiй у керiвництва Товариства iнформацiї про поточнi подiї, фактичнi результати можуть зрештою вiдрiзнятися вiд цих розрахункiв. Областi, де такi судження є особливо важливими, областi, що характеризуються високим рiвнем складностi, та областi, в яких припущення й розрахунки мають велике значення для пiдготовки фiнансової звiтностi за МСФЗ, наведенi нижче.
Найбiльш суттєвi попереднi оцiнки та припущення стосуються визначення строку корисного використання основних засобiв, забезпечення майбутнiх витрат, знецiнення активiв та дисконтування майбутнiх грошових потокiв.
Цi оцiнки перiодично переглядаються, i, у випадку необхiдностi коригувань, такi коригування вiдображаються у складi прибуткiв та збиткiв за перiод, коли про них стає вiдомо.
Якщо немає МСФЗ, який конкретно застосовується до операцiї, iншої подiї або умови, керiвництво Товариства застосовує судження пiд час розроблення та застосування облiкової полiтики, щоб iнформацiя була доречною для потреб користувачiв для прийняття економiчних рiшень та достовiрною.
Справедлива вартiсть iнвестицiй, що активно обертаються на органiзованих фiнансових ринках, розраховується на основi поточної ринкової вартостi на момент закриття торгiв на звiтну дату. В iнших випадках оцiнка справедливої вартостi ґрунтується на судженнях щодо передбачуваних майбутнiх грошових потокiв, iснуючої економiчної ситуацiї, ризикiв, властивих рiзним фiнансовим iнструментам, та iнших факторiв з врахуванням вимог МСФЗ 13 «Оцiнка справедливої вартостi».


6. Обґрунтування припущення щодо безперервностi дiяльностi Товариства
Фiнансова звiтнiсть Товариства пiдготовлена виходячи з припущення безперервностi дiяльностi, вiдповiдно до якого реалiзацiя активiв i погашення зобов’язань вiдбувається в ходi звичайної дiяльностi. Фiнансова звiтнiсть не включає коригування, якi необхiдно було б провести в тому випадку, якби Товариство не могло продовжити подальше здiйснення фiнансово-господарської дiяльностi вiдповiдно до принципiв безперервностi дiяльностi.
Слiд зазначити, що Товариством за 2015 рiк отримано чистий збиток в сумi 76 329 тис. грн., за 2016 рiк – в сумi 49 173 тис. грн.
Станом на 31.12.2015 р. поточнi зобов’язання склали 164 416 тис. грн., всi активи склали 193 024 тис. грн. (в т.ч. необоротнi активи - 138 092 тис. грн., оборотнi активи - 54 932 тис. грн.). Тобто, а в 2015 роцi перевищення склало 1,17 рази, тобто на 17%. При цьому Товариство зберегло позитивне значення власного капiталу (чистих активiв)
Станом на 31.12.16 р. поточнi зобов язання склали 238 154 т.грн., активи вiдповiдно 214 756 т.грн. За пiдсумками 2016 року поточнi зобов язання перевищують активи в 1,1 рази. Вiдповiдно значення власного капiталу на кiнець року стало вiд ємним.
Також iснують подiї, якi окремо або в сукупностi можуть поставити пiд значний сумнiв припущення про безперервнiсть дiяльностi. До них вiдносяться негативнi основнi фiнансовi коефiцiєнти, позики з фiксованим строком, погашення яких наближається, втрата основного ринку, заборгованiсть по оплатi працi станом на 31.12.2016 р.
При цьому є плани управлiнського персоналу забезпечити достатнi грошовi потоки альтернативними засобами:
- в найближчий час очiкується пiдписання додаткових угод з реструктуризацiї погашення кредитiв (пролонгацiї строку повернення кредитiв);
- Наприкiнцi 2016 - на початку початок 2017 року пiдписанi договори iз замовниками на виготовлення металевих конструкцiй загальним обсягом 1 600 тон на суму 20 000,000 тис.грн без ПДВ. На стадiї пiдписання договiр на поставку резервуарiв до Грузiї обсягом 151 тон (3 140,8 тис.грн).
- Направленi комерцiйнi пропозицiї на участь у тендерах на виготовлення металевих конструкцiй, а саме : металевi конструкцiї резервуарiв об’ємом вiд 100м3 до 5 000 м3 загальною вагою 1 904тн на суму 1 626,459 тис. Долл.США для Туркменiстану, будiвельнi конструкцiї забiйного цеху ПАТ «Володимиро-Волинська птахофабрика» -970 тн. на суму 29 182 ,789 грн без ПДВ.
- станом на 01.02.2017 р. вiдсутня заборгованiсть по оплатi працi.
Вищенаведенi дiї дозволяють Товариству забезпечити дiяльнiсть на безперервнiй основi.

6. Розкриття iнформацiї, що пiдтверджує статтi поданi у фiнансових звiтах

Дохiд вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) тис.грн.
Показник 2016 рiк 2015 рiк
Дохiд вiд реалiзацiї готової продукцiї та давальницьких послуг 29402 46780
Разом: 29402 46780

Собiвартiсть реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) 39473 тис.грн.
Показник 2016 рiк 2015 рiк
Матерiальнi витрати 20692,2 32352,9
Витрати на персонал 12781,6 13725,6
Амортизацiя 3248,4 3552,4
Iншi витрати 2750,8 3487,1
Разом: 39473 53118

Iншi операцiйнi доходи тис.грн.
Показник 2016 рiк 2015 рiк
Дохiд вiд операцiйної оренди 0 72,3
Дохiд вiд реалiзацiї iнших оборотних активiв 19698,8 10053,6
Дохiд вiд операцiйних курсових рiзниць 17878,8 43365,9
Доходи вiд реалiзацiї iноземної валюти 0 14,8
Вiдновлення ранiше списаних активiв 0 467
Iншi операцiйнi доходи 2147,4 729,4
Разом: 39725 54703

Адмiнiстративнi витрати
тис.грн.
Показник 2016 рiк 2015 рiк
Витрати на персонал 2285,4 1990,6
Утримання i ремонт основних засобiв 402,7 441,6
Послуги банкiв 47,6 72,4
Амортизацiя основних засобiв i нематерiальних активiв 707,5 750,8
Iншi витрати 727,8 638,6
Разом: 4171 3894

Витрати на збут
тис.грн.
Показник 2016 рiк 2015 рiк
Витрати на персонал 702,5 747,4
Витрати на транспортування готової продукцii 640,5 1031,2
Iншi 100,0 142,4
Разом: 1443 1921

Iншi операцiйнi витрати тис.грн.
Показник 2016 рiк 2015 рiк
Собiвартiсть реалiзованих активiв 18789,5 9 137,2
Утримання соцiальної сфери 272 875,1
Вiдшкодування пiльгових пенсiй 0 625,4
Втрати вiд купiвлi-продажу iноземної валюти 0,3 -
Втрати вiд сумнiвних та безнадiйних боргiв 123,1 -
Визнанi штрафи, пенi та неустойки 21,4 0,8
Витрати вiд операцiйних курсових рiзниць 1224 1 216
Непродуктивнi витрати -
Iншi витрати 3793,7 5 059,2
Разом: 24224 16 913

Iншi доходи тис.грн.
Показник 2016 рiк 2015 рiк
Доходи вiд неоперацiйних курсових рiзниць 17067 42063

Разом: 17067 42063

Фiнансовi витрати тис.грн.
Показник 2016 рiк 2015 рiк
Процентнi витрати 13651 12169
Разом: 13651 12169

Iншi витрати тис.грн.
Показник 2016 рiк 2015 рiк
Витрати вiд неоперацiйних курсових рiзниць 37623 89 878

Разом: 37623 89 878

Витрати (дохiд) з податку на прибуток тис.грн.
Показник 2016 рiк 2015 рiк
Витрати з податку на прибуток 2286 81
Дохiд з податку на прибуток

Складова вiдстрочених податкових зобов’язань на 31.12.2016 року: тис.грн.
Показник Бухгалтерська база Податкова база Тимчасова рiзниця ВПА (+),
ВПЗ (-) з урахуванням ставки податку 18%
Оцiнка основних засобiв та нематерiальних активiв 133 498 21 188 112 310 20216
Оцiнка актуарних зобов’язань 0 0 0 0
Оцiнка непогашених збиткiв -58164 -10470 -10470

Разом: 9746

В ходi аналiзу договiрних економiчних факторiв керiвництвом Товариства очiкує в найближчi 2 – 3 роки отримання оподаткованого прибутку, тому Товариство визнало вiдстроченi податковi активи щодо отриманого збитку за результатами дiяльностi .
Витрати з податку на прибуток за 2016 рiк:
Показник тис.грн.
Поточний податок на прибуток -
Вiдстрочений податковий актив: х
- на початок року -
- на звiтну дату -
Вiдстроченi податковi зобов’язання: х
- на початок року 20067
- на звiтну дату 9746
Витрати (дохiд) з податку на прибуток за звiтний перiод 10321




Основнi засоби та нематерiальнi активи
Змiни в основних засобах, iнвестицiйнiй нерухомостi та нематерiальних активах були наступними: тис.грн.
Показники Незавершене будiвництво Будинки та споруди Машини та обладнання Транспортнi засоби Iнструменти, прилади та iнвентар Iншi основнi засоби Всього Нематерiальнi активи
Первiсна вартiсть
на 31.12.2015 136 137 600 28415 1 439 687 21 168299 133
Надходження за 2016 рiк - 1 10 х 6 х 17 -
Вибуття за 2016рiк - х х х х -
На 31.12.2016 136 137602 28425 1 439 693 21 168316 133

Нарахований знос
на 31.12.2015 - 18060,8 10233,7 1370,4 550,2 17,9 30233 111
Нарахування за 2016 рiк - 2979,6 1362,9 54,6 38,2 0,5 4436 18
Вибуття за 2016рiк - х х х х х -
На 31.12.2016 - 21040,4 11596,6 1425 588,4 18,4 34669 129

Залишкова вартiсть
На 31.12.2015 року 136 119539 18180,9 68,9 136,8 3 138066 22
На 31.12.2016 року 136 116562 16828 14 104 3 133647 4
Станом на 31 грудня 2016 р. та на 31 грудня 2015 р. у складi основних засобiв повнiстю зношенi основнi засоби становлять 4664,8 тис. грн. та 1 761 тис. грн. вiдповiдно.

Запаси тис. грн.
Показник на 31.12.2016 на 31.12.2015
Сировина i матерiали 21616,9 8 658,9
Паливо 14,4 7,9
Будiвельнi матерiали 4,3 4,3
Запаснi частини 194,4 184,9
Незавершене виробництво 1762 193
Готова продукцiя 8576 6 237
Товари 11 3
Разом: 32179 15 289
Станом на 31 грудня 2016 р. та на 31 грудня 2015 р. Товариство визнало знецiнення запасiв в сумi 1359 тис. грн. та 426 тис. грн. вiдповiдно.

Торгова та iнша дебiторська поточна заборгованiсть тис. грн.
Показник дебiторської заборгованостi по: на 31.12.2016
на 31.12.2015

Дебiторська заборгованiсть за продукцiю, товари, роботи, послуги 9445 10929
Дебiторська заборгованiсть в розрахунках за виданими авансами 11180 213
Дебiторська заборгованiсть в розрахунках з бюджетом, в т.ч. 12893 18202
Дебiторська заборгованiсть в розрахунках з податку на додану вартiсть 12483,2 16463
Дебiторська заборгованiсть в розрахунках з податку на прибуток 409,4 1 739
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть 14063 9945
Разом: 47581 39289

На основi розрахункiв очiкуваних грошових потокiв, дат формування заборгованостi, аналiзу подальших надходжень та тенденцiй платежiв Керiвництво Товариства не вбачає за необхiдне визнавати резерв пiд знецiнення дебiторської заборгованостi станом на 31.12.2016 року, та вважає що її балансова вартiсть дорiвнює справедливiй вартостi.
На 31 грудня торгова дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги включає:
тис.грн.
Показник на 31.12.2016 на 31.12.2015
За вiдгружену готову продукцiю 7733,2 10849,2
За послуги 215 79,8
За товари 1496,2

Разом: 9445 10 929

Станом на 31 грудня згiдно аналiзу дебiторської заборгованостi щодо дат формування, Товариство має наступнi перiоди утворення торгової дебiторської заборгованостi:
тис.грн.
Показник на 31.12.2016 на 31.12.2015
До 1 мiсяця 1525,1
Вiд 1 мiсяця до 3-х мiсяцiв 259,7 4684,1
Вiд 3-мiсяцiв до пiвроку 3535,4 1606,9
Вiд пiвроку до року
Бiльше року 4124,8 4638
Разом: 9445 10 929

Дебiторська заборгованiсть за виданими авансами станом на 31 грудня включає:
тис.грн.
Показник на 31.12.2016 на 31.12.2015
Аванси за товари, роботи, послуги 11180 213
Разом: 11180 213

Станом на 31 грудня згiдно аналiзу дебiторської заборгованостi за виданими авансами щодо дат формування Товариство має наступнi перiоди утворення такої заборгованостi:
тис.грн.
Показник на 31.12.2016 на 31.12.2015
До 1 мiсяця 11123,3
Вiд 1 мiсяця до 3-х мiсяцiв 56,7 213
Вiд 3-мiсяцiв до пiвроку - -
Вiд пiвроку до року
Бiльше року - -
Разом: 11180 213
Грошовi кошти та їх еквiваленти тис. грн.
Показник на 31.12.2016 на 31.12.2015
Каса в нацiональнiй валютi 5,7 6
Грошовi кошти на поточних рахунках у нацiональнiй валютi 1046,8 337
Грошовi кошти на поточних рахунках у iноземнiй валютi 3,5 3
Разом: 1056 346

Зареєстрований статутний капiтал
Станом на 31.12.2015 року та на 31.12.2016 року зареєстрований статутний капiтал складав 320 тис. грн. та подiлений на 32015403 простi акцiї номiнальною вартiстю 0,01 грн. кожна. Неоплаченої частини статутного капiталу немає.
Кiлькiсть акцiй впродовж 2016 року не змiнювалась, цi акцiї не викупалися та не вилучалися.
Станом на 31 грудня 2016 р. та на 31 грудня 2015 р. акцiонерами Товариства були:
Акцiонери на 31.12.2016 на 31.12.2015
ТОВ “Феркон Холдiнг” 87,45% 87,45 %
iншi юридичнi особи 4,3% 4,23 %
iншi фiзичнi особи 8,25% 8,32 %
Всього 100,0 % 100,0 %

Торгiвельна та iнша поточна кредиторська заборгованiсть тис. грн.
Поточнi зобов’язання по: на 31.12.2016 на 31.12.2015
Векселi виданi 0
Поточна заборгованiсть по довгостроковим зобов’язанням 138945 122 643
Кредиторська заборгованiсть:
- за товари, роботи, послуги 7907 8 214
- поточнi зобов’язання
за одержаними авансами 42664 3 840
за розрахунками з бюджетом 394 198
за розрахунками зi страхування 902 416
за розрахунками з оплати працi 1437 1 436
Поточнi забезпечення 607 254
Iншi поточнi зобов’язання 45298 27 415
Разом: 238154 164 416

Станом на 31 грудня згiдно аналiзу кредиторської заборгованостi щодо дат формування, Товариство має наступнi перiоди утворення торгової кредиторської заборгованостi:
тис.грн.
Показник на 31.12.2016 на 31.12.2015
До 1 мiсяця 725,8 2669,7
Вiд 1 мiсяця до 3-х мiсяцiв 0 4970,9
Вiд 3-мiсяцiв до пiвроку 170,9
Вiд пiвроку до року 795,2 196,1
Бiльше року 6215,1 377,3
Разом: 7907 8214

Станом на 31 грудня згiдно аналiзу кредиторської заборгованостi за отриманними авансами Товариство має наступнi перiоди утворення торгової кредиторської заборгованостi щодо дат формування:
тис.грн.
Показник на 31.12.2016 на 31.12.2015
До 1 мiсяця 41145,3 2321,3
Вiд 1 мiсяця до 3-х мiсяцiв
Вiд 3-мiсяцiв до пiвроку
Вiд пiвроку до року 579,6
Бiльше року 1518,7 939,1
Разом: 42664 3840

Станом на 31.12.2016 року заборгованiсть по зарплатi є непростроченою i складає 1437 грн.

У 2016 роцi виникли судовi спори з фiскальною службою внаслiдок даних комплексної перевiрки за перiод 01.04.2013 по 01.04.2016 р. Станом на 31.12.2016 р. судовий спiр не закiнчено.

Станом на 31 грудня поточна заборгованiсть по довгостроковим зобов'язанням включає: тис.грн.
Показник на 31.12.2016 на 31.12.2015
Поточна заборгованiсть за кредитами, виданими небанкiвськими установами 138945 122 643

Разом: 138945 122643
У зв’язку з тим, що строк погашення кредиту у сумi 138 945,0 тис. грн. настає 30.06.2017 р. - ця заборгованiсть визнана поточною.

Станом на 31 грудня поточнi зобов'язання перед бюджетом та з позабюджетних платежiв включають: тис.грн.
Показник на 31.12.2016 на 31.12.2015
Податок на доходи фiзичних осiб 322,2 150

Iншi податки 71,8 48
Разом: 394 198

Забезпечення виплат персоналу на вiдпустки тис. грн.
Показник 2016 рiк 2015 рiк
На 1 сiчня 254,1 254,8
Нараховано 1606,6 1 368,2
Використано 1253,3 1 368,9
На 31 грудня 607,4 254,1

Iншi поточнi зобов’язання тис. грн.
Показник заборгованостi по: на 31.12.2016 на 31.12.2015
Розрахункам з iншими кредиторами 21,2 39
Нарахованi проценти по кредитах 45276,6 27376
Разом: 45297,8 27 415

Пенсiйнi зобов'язання тис. грн.
Показник 2016 рiк 2015 рiк
На 1 сiчня 3 612 3 612
Нараховано - -
Використано 1819 -
На 31 грудня 1793 3 612

Нерозподiлений прибуток
В 2016 роцi Товариством вiдображенi наступнi змiни стосовно нерозподiленого прибутку:
Показники Сума, тис. грн.
Нерозподiлений прибуток станом на 31.12.2015 року 4529
Виправлення помилок минулих рокiв 9307
Чистий прибуток (збиток) за 2016 рiк (49173)
Нерозподiлений прибуток станом на 31.12.2016 року (35337)
Товариство виправлення помилок минулого року зробило по статтi 4290 «Iншi змiни в капiталi», а саме зменшило нараховане пенсiйне зобов’язання на фактичнi виплати у пенсiйний фонд за минулi перiоди на суму 1287 тис. грн. та вiдкоригувало вiдстрочене зобов’язання з оцiнки податкових збиткiв за минулий перiод у сумi 8034 тис. грн.

7. Розкриття iншої iнформацiї
Умовнi зобов'язання
Судовi позови
Проти Товариства клiєнтами чи постачальними судовi позови не подавалися, тому резерви у фiнансовiй звiтностi не створювалися.
Оподаткування
Внаслiдок наявностi в українському податковому законодавствi положень, якi дозволяють бiльш нiж один варiант тлумачення, а також через практику, що склалася в нестабiльному економiчному середовищi, за якої податковi органи довiльно тлумачать аспекти економiчної дiяльностi, у разi, якщо податковi ограни пiддадуть сумнiву певне тлумачення, засноване на оцiнцi керiвництва економiчної дiяльностi Товариства, ймовiрно, що Товариство змушене буде сплатити додатковi податки, штрафи та пенi. Така невизначенiсть може вплинути на вартiсть фiнансових iнструментiв, втрати та резерви вiд знецiнення, а також на ринковий рiвень цiн на угоди. Дана фiнансова звiтнiсть не включає нiяких коригувань, якi б могли мати мiсце в результатi такої невизначеностi. На думку керiвництва Товариство сплатило усi податки, тому фiнансова звiтнiсть не мiстить резервiв пiд податковi збитки. Податковi звiти можуть переглядатися вiдповiдними податковими органами протягом трьох рокiв.
Ступiнь повернення дебiторської заборгованостi та iнших фiнансових активiв
Внаслiдок ситуацiї, яка склалась в економiцi України, а також як результат економiчної нестабiльностi, що склалась на дату балансу, iснує ймовiрнiсть того, що активи не зможуть бути реалiзованi за їхньою балансовою вартiстю в ходi звичайної дiяльностi Товариства.
Ступiнь повернення цих активiв у значнiй мiрi залежить вiд ефективностi заходiв, якi знаходяться поза зоною контролю Товариства. Ступiнь повернення дебiторської заборгованостi Товариству визначається на пiдставi обставин та iнформацiї, якi наявнi на дату балансу. На думку керiвництва Товариства, додатковий резерв пiд фiнансовi активи на сьогоднiшнiй день не потрiбен, виходячи з наявних обставин та iнформацiї.
Розкриття iнформацiї щодо пов’язаних сторiн
Для складання цiєї фiнансової звiтностi, до пов’язаних сторiн, як зазначено в МСБО 24 «Розкриття iнформацiї про пов’язанi сторони», належать:
- пiдприємства, якi прямо або опосередковано контролюють або перебувають пiд контролем, або ж перебувають пiд спiльним контролем разом з Товариством;
- асоцiйованi компанiї;
- спiльнi пiдприємства, у яких Товариство є контролюючим учасником;
- члени провiдного управлiнського персоналу Товариства;
- близькi родичi особи, зазначеної вище;
- компанiї, що контролюють Товариства, або здiйснюють суттєвий вплив, або мають суттєвий вiдсоток голосiв у Товариствi;
- програми виплат по закiнченнi трудової дiяльностi працiвникiв Товариства або будь-якого iншого суб'єкта господарювання, який є пов'язаною стороною Товариства.
Пiд час розгляду кожного випадку вiдносин, що можуть бути вiдносинами мiж пов’язаними сторонами, увага придiляється сутi цих вiдносин, а не лише їх юридичнiй формi.
Серед господарських операцiй мiж пов’язаними сторонами дiють договори, за якими станом на 31 грудня 2016 року у звiтностi наявна дебiторська заборгованiсть , а саме:
ПрАТ «Укрстальконструкцiя» в сумi 6718,9 тис. грн. - за вiдвантажену готову продукцiю та ТМЦ, а також у сумi 10 800,8 тис.грн. - поворотна фiндопомога.

ПАТ “ДЗМК” у сумi 373,7 тис.грн. за вiдвантаженi ТМЦ, а також у сумi 50 тис.грн. - переуступка боргу, та у сумi 157,8 тис.грн. - заборгованнiсть за рiшенням суду. Заборгованнiсть по передплатi за товари – 467,1 тис.грн.

ТОВ «ЖЗМК» -у сумi 3000 тис.грн. –поворотна фiн допомога.

Також станом на 31.12.2016 р. наявна кредиторська заборгованнiсть перед наступними пiдприємствами:
ПрАТ «УСК» у сумi 49 823,5 тис.грн. – в якостi передплати за готову продукцiю та ТМЦ
ТОВ «Металiст» у сумi 695,5 тис.грн. - як передплата за готову продукцiю.
ПАТ “ДЗМК” у сумi 206,4 тис.грн. – за отриманий металопрокат
Консорцiум “Iндустрiальна група” у сумi 420,0 тис.грн. - за наданi консультацiйнi послуги.
ТОВ «Цетросталь-Домсталь» - 795,9 тис.грн. за оренду обладнання.
ТОВ «Укрстальмонтаж» - 171 тис.грн. – за виконанi роботи.

Таким чином, станом на 31 грудня 2016 року у складi дебiторської заборгованостi за товари, роботи, послуги вiдображено заборгованiсть з пов’язаними сторонами у сумi 21 567,5 тис. грн., у складi кредиторської заборгованностi — у сумi 52 112,3 тис.грн.

Характер вiдносин з пов’язаними сторонами, з якими Товариство проводило значнi угоди протягом року, що закiнчився 31 грудня є наступним:
тис.грн.
Показник характеру вiдносин з пов’язаними сторонами: за 2016 рiк за 2015 рiк
Надання послуг 330,9 240
Вiдвантажено товарiв, готової продукцiї 30737,8 33533,8
Отриманi товари, роботи, послуги 9118,9 3498,7
Позика надана пов язанiй сторонi 8315,5 1500
Погашення позики пов язаною стороною 4161,0 2113,9
Погашення зобов’язань пов’язаним сторонам 3017,3 375
Погашення зобов’язань пов’язаними сторонами 19726,4 8869,9

Заробiтна плата провiдного управлiнського персоналу Товариства та вiдповiднi нарахування на неї в 2016 роцi склали 1013,2 тис. грн.
Iнформацiя за сегментами
Основним сегментом операцiйної дiяльностi Товариства є виробництво металевих конструкцiй на територiї мiсцезнаходження Товариства. Всi iншi напрямки дiяльностi є такими, що не розподiляються за сегментами та призначенi для пiдтримки та обслуговування виробництва. У зв’язку з цим вся дiяльнiсть Товариства протягом 2016 року виступала як така, що не пiдлягає розподiлу за операцiйними сегментами.
Фактори ризику, цiлi та полiтика управлiння ризиками
Керiвництво Товариства визнає, що дiяльнiсть Товариства пов’язана з ризиками i вартiсть чистих активiв у нестабiльному ринковому середовищi може суттєво змiнитись унаслiдок впливу суб’єктивних та об’єктивних чинникiв, вiрогiднiсть i напрямок впливу яких заздалегiдь точно передбачити неможливо. До таких ризикiв вiднесено кредитний ризик, ринковий ризик та ризик лiквiдностi. Ринковий ризик включає валютний ризик, вiдсотковий ризик та iнший цiновий ризик. Управлiння ризиками керiвництвом Товариства здiйснюється на основi розумiння причин виникнення ризику, кiлькiсної оцiнки його можливого впливу на вартiсть чистих активiв та застосування iнструментарiю щодо його пом’якшення.
Фактори ризику стосовно фiнансово-господарського стану:
- собiвартiсть - ризик зростання витрат на пiдготовку виробництва, витрат на виробництво та збут продукцiї (робiт, послуг), що може призвести до зниження доходу. Пiдвищення тарифiв на послуги природних монополiй: рiст цiн на природний газ, на електроенергiю, рiст цiн на сировину є практично непрогнозованими.
- старiння основних фондiв i зменшення виробничих потужностей. Ступiнь фiзичного зносу основних засобiв складає 70 %, що є стримуючим фактором у застосуваннi новiтнiх технологiй та пiдвищеннi якостi послуг, якi надаються Товариством. Мiнiмiзувати цей ризик можна шляхом постiйних поточних та капiтальних ремонтiв, а також придбанням нових основних фондiв.
- неякiсне технологiчне обладнання - неможливiсть Товариства встигати за розвитком i впровадженням сучасних технологiй, важливих для його дiяльностi;
- компанiя може пiддатися негативному впливу змiн ринкових цiн на послуги;
- нестабiльна полiтична та законодавча ситуацiя негативно впливають на фiнансовi результати пiдприємств;
- загальний стан економiки, що не сприяє збiльшенню рiвня споживання продукцiї промислових галузей та її розвитку.
Функцiя управлiння ризиками Товариства здiйснюється вiдносно фiнансових, операцiйних та юридичних ризикiв. Головною метою управлiння фiнансовими ризиками є визначення лiмiтiв ризику та подальше забезпечення дотримання встановлених лiмiтiв. Управлiння операцiйним та юридичним ризиками має забезпечити належне функцiонування внутрiшньої полiтики та процедур Товариства в цiлях мiнiмiзацiї даних ризикiв.

Кредитний ризик – ризик того, що одна сторона контракту про фiнансовий iнструмент не зможе виконати зобов’язання i це буде причиною виникнення фiнансового збитку iншої сторони. Кредитний ризик притаманний таким фiнансовим iнструментам, як поточнi та депозитнi рахунки в банках, облiгацiї та дебiторська заборгованiсть.
Основним методом оцiнки кредитних ризикiв керiвництвом Товариства є оцiнка кредитоспроможностi контрагентiв, для чого використовуються кредитнi рейтинги та будь-яка iнша доступна iнформацiя щодо їх спроможностi виконувати борговi зобов’язання. Товариство використовує наступнi методи управлiння кредитними ризиками:
- лiмiти щодо боргових зобов’язань за класами фiнансових iнструментiв;
- лiмiти щодо боргових зобов’язань перед одним контрагентом (або асоцiйованою групою);
- лiмiти щодо вкладень у фiнансовi iнструменти в розрiзi кредитних рейтингiв за Нацiональною рейтинговою шкалою;
- лiмiти щодо розмiщення депозитiв у банках з рiзними рейтингами та випадки дефолту та неповернення депозитiв протягом останнiх п’яти рокiв.

Валютний ризик – це ризик того, що справедлива вартiсть або майбутнi грошовi потоки вiд фiнансового iнструменту коливатимуться внаслiдок змiн валютних курсiв.
Для мiнiмiзацiї та контролю за валютними ризиками Товариство контролює частку активiв, номiнованих в iноземнiй валютi, у загальному обсягу активiв. Оцiнка валютних ризикiв здiйснюється на основi аналiзу чутливостi.

Вiдсотковий ризик – це ризик того, що справедлива вартiсть або майбутнi грошовi потоки вiд фiнансового iнструмента коливатимуться внаслiдок змiн ринкових вiдсоткових ставок. Керiвництво Товариства усвiдомлює, що вiдсотковi ставки можуть змiнюватись i це впливатиме як на доходи Товариства, так i на справедливу вартiсть чистих активiв.
Усвiдомлюючи значнi ризики, пов’язанi з коливаннями вiдсоткових ставок у високоiнфляцiйному середовищi, яке є властивим для фiнансової системи України, керiвництво Товариства здiйснює монiторинг вiдсоткових ризикiв та контролює їх максимально припустимий розмiр. Монiторинг вiдсоткових ризикiв здiйснюється шляхом оцiнки впливу можливих змiн вiдсоткових ставок на вартiсть вiдсоткових фiнансових iнструментiв.

Ризик лiквiдностi – ризик того, що Товариство матиме труднощi при виконаннi зобов’язань, пов’язаних iз фiнансовими зобов’язаннями, що погашаються шляхом поставки грошових коштiв або iншого фiнансового активу.
Товариство здiйснює контроль лiквiдностi шляхом планування поточної лiквiдностi. Товариство аналiзує термiни платежiв, якi пов'язанi з дебiторською заборгованiстю та iншими фiнансовими активами, зобов’язаннями, а також прогнознi потоки грошових коштiв вiд операцiйної дiяльностi.
Управлiння капiталом
Товариство здiйснює управлiння капiталом з метою досягнення наступних цiлей:
- зберегти спроможнiсть Товариства продовжувати свою дiяльнiсть так, щоб воно i надалi забезпечувало дохiд для учасникiв Товариства та виплати iншим зацiкавленим сторонам;
- забезпечити належний прибуток учасникам товариства завдяки встановленню цiн на продукцiю, послуги Товариства, що вiдповiдають рiвню ризику.
Керiвництво Товариства здiйснює огляд структури капiталу на щорiчнiй основi. При цьому керiвництво аналiзує вартiсть капiталу та притаманнi його складовим ризики. На основi отриманих висновкiв Товариство здiйснює регулювання капiталу шляхом залучення додаткового капiталу або фiнансування, а також виплати дивiдендiв та погашення iснуючих позик.
Розрахункова вартiсть чистих активiв Товариства на кiнець звiтного перiоду складає (34937) тис. грн. Розрахункова вартiсть чистих активiв менше статутного капiталу, що не вiдповiдає вимогам ст.155 п.3 Цивiльного кодексу України та мiнiмальному розмiру статутного капiталу.
Подiї пiсля дати Балансу
Товариство у звiтному перiодi та пiсля дати балансу виплату чи оголошення дивiдендiв не здiйснювало. Подiй пiсля дати складання фiнансової звiтностi, якi би в значнiй мiрi вплинули на фiнансовий стан Товариства та потребували їх оцiнки чи розкриття у фiнансовiй звiтностi не вiдбулось.


Пiдписано та затверджено до випуску вiд iменi ПАТ «Запорiзький завод металевих конструкцiй»



Генеральний директор Шелуханський В.Ф.

Головний бухгалтер Чайка О.О.